english English

„(Ne)pravilna prehrana studentske populacije. Koje su najčešće pogreške pri odabiru hrane?”

28.02.2013, 11:15:54

Predavanje s temom „(Ne)pravilna prehrana studentske populacije. Koje su najčešće pogreške pri odabiru hrane?” za sve studente  prve godine u organizaciji Studentskog savjetovališta a u sklopu kolegija Tjelesna i zdravstvena kultura održalo  se u srijedu, 27. veljače 2013., na Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, u velikom amfiteatru, u 13 sati. Predavanje je  održala  nutricionistica Marija Vezilić iz Zavoda za javno zdravstvo DNŽ.

 Unosom  hrane svakodnevno utječemo na naše zdravlje, međutim koliko o tome razmišljamo? Danas, nažalost, zbog ubrzanog načina života,  malo ili nimalo. Slobodnog vremena sve je manje, a jesti zdravo je sve veći izazov. „Sve što putem hrane unosimo u organizam, gradi nas i mijenja, a o tome što smo unijeli ovisi naša snaga, naše zdravlje i naš život“, Hipokratova je izjava koja bi nas trebala potaknuti da biramo one namirnice koje nas štite i koje pozitivno djeluju na naše zdravlje.

Raznolikost i umjerenost je osnova pravilne prehrane. Treba jesti raznoliku hranu jer samo tako možemo osigurati sve potrebne tvari, a i spriječiti preveliki unos nepoželjnih tvari.

Hrana se više ne promatra  samo s aspekta potreba adekvatnog unosa u cilju pravilnog rasta i  razvoja. Ona danas ima jednu od vodećih uloga u kvaliteti života čovjeka, u prevenciji liječenju i ozdravljenju mnogih bolesti.  Sastojci poput vitamina, minerala, fitokemikalija pronađenih u hrani imaju zaštitno djelovanje kod bolesti kao što su rak, dijabetes, visoki krvni tlak, srčane bolesti i osteoporoza. Neke kemijske tvari iz hrane također mogu usporiti i starenje. Sve više se govori o hrani koja ima pozitivne utjecaje na zdravlje, naročito zbog bolesti koje su učestale u razvijenome svijetu, a poslijedica su upravo nepravilne prehrane i ne unošenja određenih sastojaka iz hrane. Unosom hrane određujemo  našu budućnost. Medicina i nutricionizam u suradnji, sve više otkrivaju veliki utjecaj pravilnog načina života i prehrane na cjelokupno zdravlje stanovništva, a znanstvenici su potvrdili da pravilan način prehrane i zdrav i uredan život mogu biti preduvijet u suzbijanju danas smrtonosnih kroničnih degenerativnih bolesti. Repozitorij
Tražilica