english English

Iskustvo sudjelovanja u programu Erasmus+ studenta Davora Žilića

05.04.2013, 14:58:22

„Čini mi se kao da sam jučer došao s tisućama pitanja i problema, a već su prošla dva mjeseca mog studijskog boravka u Poljskoj. Problemi s kojima se susretnete brzo se riješe i zaborave, ali emocije, događaji i iskustva boravka u stranoj zemlji, gdje god da ste odlučili otići – ne zaboravljaju se. Moja odluka bila je Poljska - prekrasna i zanimljiva država s bogatom poviješću, zemlja koja se ubrzano razvija i gradi i što je važno - zemlja koja ima nevjerojatno mnogo studenata, velikih sveučilišta, studentskih organizacija, mogućnosti studentskih putovanja i događanja prilagođenih studentima. Grad u kojem studiram je Wroclaw, četvrti je to najveći grad Poljske, zanimljiv je i lijep, i bitno je naglasiti kako ima preko stotinu tisuća studenata, od toga i više od tisuću i petsto erasmusovaca, stoga možete zamisliti kakvo vas druženje može očekivati ovdje.

Što se smještaja i organizacije boravka tiče, moram istaknuti da je relativno jednostavno naći smještaj (i to dobar), pa se ne morate brinuti ako ga tražite i samo tjedan dana prije dolaska. Najveća stranica za traženje stanova u Poljskoj je http://www.gumtree.pl/. Cijena smještaja varira, no recimo da je prosječni stan (koji dijelite s još jednom osobom), mjesečno, po osobi, oko 1 300 kuna (s uključenim režijama, Internetom i slično). Uz smještaj ni ostali troškovi života nisu veliki, dapače, čini mi se i dosta manje nego u Hrvatskoj, a to se posebno odnosi na prehranu, koja je za naše uvjete doista prejeftina. Primjerice, litru mlijeka platit ćete oko tri kune! Teško mi je reći koliko je novca mjesečno potrebno za studiranje ovdje - ovisno o željama za izlascima, putovanjima itd., ali siguran sam da je to manje nego u Hrvatskoj. Hranimo se najčešće doma, ali su čak i restorani dosta jeftini, primjerice, jedna velika pizza u restoranu košta 30 kn, a pivo u baru od 0,5 je desetak kuna. Također, u prilog činjenici kako je grad prilagođen studentima govori i to da se svugdje mogu dobiti studentski popusti. Karte za javni prijevoz (ista karta za sve busove i sve tramvaje) su također dosta pristupačne, studentski semestralni pokaz platio sam 350 kuna. Naravno, cijene i kvaliteta života koje spominjem vrijede za grad Wroclaw. Varšava, kao glavni grad, već je dosta skuplja, za razliku od grada Krakowa, koji je također pristupačan studentskom budžetu, izuzevši turistički centar. Sve u svemu, rekao bih da je mjesečna cijena života studenta u Wroclawu oko 3 000 kuna, uključujući zabavu, putovanja i kupnju, tako da mislim kako je to izvrstan omjer cijene i kvalitete, i 'pun pogodak' za odabir studiranja.

Studentska mobilnost u okviru Erasmus+ programa jedno je od mojih najboljih iskustava u životu i vjerujem da će mi studiranje na engleskom jeziku, upoznavanje novih ljudih iz cijeloga svijeta, iskustva o međukulturalnim razlikama i učenje još jednog stranog jezika -  zasigurno pomoći u budućem osobnom i profesionalnom putu. Iako bih rado ostao i duže od jednog semestra, smatram kako je i ovo dostatno vremena da vidite promjenu u svojem životu! Pozdrav iz Poljske!“
Tražilica