english English

Nova sezona u Kazalištu Marina Držića

30.10.2013, 13:47:01
Nova sezona u Kazalištu Marina Držića

Kazalište Marina Držića ulazi u sezonu 2013. / 2014. gdje publiku očekuje 5 premijernih naslova koje obećavaju  raznovrstan repertoar u dubrovačkom teatru, a 9 repriznih izvedbi koje su ostale u programu će također obogatiti kulturni život Dubrovnika.

Sami početak sezone rezerviran je za one najmlađe; predstava „Divan dan“ u režiji Olje Lozice, koja je ujedno i autorica kazališnog komada. Kroz predstavu se provlači tema djetinjstva i starosti. Cilj autorice je probuditi empatiju kod dječje publike.

U godini kada se obilježava 120 godina od rođenja velikana hrvatske književnosti - Miroslava Krleže, KMD će u svojoj produkciji odigrati „U agoniji“. Klasik koji čini dio triptiha o Glembajevima režirat će  doajen hrvatskog kazališta Joško Juvančić. „U agoniji“ je ujedno najizvođeniji i kritički najbolje ocijenjen Krležin tekst.

Kako ne bi nedostajalo smijeha, u teatru će na samom kraju godine biti premijerno odigrana predstava Alana Ayckbourna, „Kako voli druga strana“, u režiji Olje Đorđević. Komedija u središte radnje stavlja tri para koja dolaze u međuodnos isprepleten komičnim situacijama i bračnim igrama. Ayckbournovi likovi nisu klasični varalice i preljubnici, oni ne rade to namjerno ili s predumišljajem. Iza svega se krije jedna velika nepromišljenost i avantura koja skoro dovede do raspada tri braka.

U drugom dijelu sezone premijeru će doživjeti još jedna komedija, „Mate s onoga svita“. Riječ je o tekstu Jasena Boka koji je pisan po uzoru na poznato djelo „Ero s onoga svijeta“. Osobno autorsko viđenje priče uz dodatak mnoštva humorističnih zbivanja su garancija kvalitetne adaptacije priče koja je u narodu dobro poznata. 

Sam kraj sezone je rezerviran za „Nesporazum“, tekst dobitnika Nobelove nagrade za književnost - Alberta Camusa. Intrigantna obiteljska priča odražava Camusovu ideju apsurda kroz 3 čina.

Deša Glanz

Fotografija: http://croatia.hr Repozitorij
Tražilica