english English

Zlato za ništa

22.11.2013, 13:38:49
Zlato za ništa

U punom je jeku je berba mandarina koje se ne mogu prodati, a neretvanski voćari ne kriju nezadovoljstvo. Loša kvaliteta ploda izazvana tučom i obilnim kišama te nedozrele mandarine, glavni su razlozi zastoja u prodaji i otkupu.

Posljednjih godina urod mandarine bio je sve veći, Neretva je postala bogata regija, zadovoljni su bili i otkupljivači i seljaci i država. Svi su imali koristi sve do ulaska u Europsku uniju kada su ukinuti poticaji.No, nisu poticaju presudni za krah ovogodišnje berbe, već pojedinci koji su zelene i nedozrele mandarine žutili u komorama te ih takve isporučili na rusko tržište. Nakon ovog incidenta Rusi su se navodno opredijelili na mandarine iz Turske i drugih zemalja Sredozemlja.

„Kad se jednom izgubi, teško je vratiti povjerenje potrošača, mandarina treba biti slatka, a ne kisela i ljuta, pa ljudi moji nije mandarina limun.“ izjavila je Matilda Marević iz Opuzena.

Otkupljivačka poduzeća danima ne otkupljuju mandarine budući da nisu uspjeli prodati zalihe, a zbog toplog vremena počele su dozrijevati i kasnije sorte, pa je tako zagušenje tržišta neizbježno.Tone „žutog zlata“ stoje neobrane na granama, pa se procjenjuje da bi ove godine moglo propasti petnaestak tisuća tona mandarina.

Ali ipak, vrijedni Neretvani se ne predaju, optimistični sute u ovoj situaciji nalaze vremena i volje za uveseljavanje prolaznika zanimljivim skulpturama od mandarina.
 
Kristina Marević
Fotografija: Matilda Marević


 Repozitorij
Tražilica