english English

Quentin Tarantino - ekscentrik, luđak, umjetnik, genijalac

22.11.2013, 13:54:47
Quentin Tarantino - ekscentrik, luđak, umjetnik, genijalac

Već i sam Tarantinov početak je zanimljiv. Majka mu je imala samo šesnaest, a otac dvadeset i jednu godinu kad je došao na svijet. Ime je dobio po Burt Reynoldsovom liku Quintu, iz filma GunSmoke.

Dvije godine nakon njegovog rođenja, on i majka sele se u Los Angeles. Od samog početka filmovi su mu bili zanimljiviji, i to od škole koju je napustio i s dvadeset i dvije godine počeo raditi u videoteci gdje je stekao filmsko obrazovanje gledajući i diskutirajući o filmovima po cijele dane. Tu upoznaje i svog budućeg suradnika Rogera Avaryja. U to vrijeme je pohađao satove glume i završavao svoj prvi scenarij za film True Romance (1987).

Piše i scenarij za Natural Born Killers, a to vrijeme koristi i kako bi našao sponzore koji bi mu omogučili pretočiti svoje ideje i scenarije u filmove. 1990. godine prodaje scenarij za True Romance što mu omogućuje nastavak eksperimentiranja s novim idejama. Odlučuje zarađeni novac uložiti u snimanje filma Reservoir Dogs koji je snimljen za prilično malen novac i s tada relativno nepoznatim glumcima kao što su Steve Buscemi ili Tim Roth. Film postaje kultni hit i jedan od klasika nezavisnog filma, a nasilni zločini, reference na popularnu kulturu, upečatljivi dijalozi, obilne psovke i nelinearna narativna struktura Tarantinov zaštitni znak. 

Nakon toga slijedi njegov najveći uspjeh, remek-djelo Pakleni šund iz 1994. (Uma Thurman, John Travolta, Bruce Willis, Samuel L. Jackson) koji je zaradio preko 100 milijuna dolara i dobio niz nagrada i nominacija od kojih su najznačajnije Zlatna palma u Cannesu i Oscar za najbolji originalni scenarij. Tarantinova slava i popularnost su u ovome trenutku na vrhuncu. 1997. se upušta u novi projekt kao scenarist i redatelj filma Jackie Brown, a dvije godine kasnije kao producent filma From Dusk Till Dawn 2: Texas Blood Money.

Njegov četvrti dugometražni film je Kill Bill (2003) za kojeg glavnu inspiraciju pronalazi u špageti vesternima i hongkonškim filmovima iz sedamdesetih. Film je ispao tako velik da je podijeljen u dva dijela, te je publika mogla vidjeti i Kill Bill 2 (2004). I original i nastavak su doživjeli velik uspjeh kod publike, te je izvukao ono najbolje iz glumaca.

U Kill Bill-u 2 naglasak je na dijalogu između likova, a manje na čistoj akciji za razliku od prvog dijela. Uma Thurman, s kojom je surađivao već u Paklenom šundu mu je tijekom snimanja ovih dvaju filmova još više prirasla srcu te ju je Tarantino proglasio svojom muzom. 2005. još jednom surađuje sa svojim velikim prijateljem i odličnim redateljem Robertom Rodriguezom i to na filmu Sin City. Film je okupio neke od najvećih hollywoodskih zvijezda i posigao velik uspjeh kod kritike i publike.  

Tarantino je kroz svoju karijeru njegovao imidž intrigantne javne osobe. Uživa status coolera i osobe koja je itekako profitirala od puke ljubavi prema filmu. Surađivao je s mnogim režiserima i scenaristima, a jedan od njih je Eli Roth. Tarantino je producirao njegov Hostel (2006), brutalni horor o dvojici prijatelja koji se odluče na putovanje koje završava kobno za obojicu. Udružuje se još jednom sa Robertom Rodriguezom u režiji ciklusa Grindhouse (2007), u kojem snima Otporan na smrt sa Kurt Russell-m kao poludjelim ubojicom, a producira i glumi u Rodriguezovom polovici ciklusa - znanstveno-fantastičnom trileru Planet terora.

Dvije godine kasnije snima još jedan veliki hit, Inglorious Basterds, na hrvatski preveden kao Nemilosrdni Gadovi. Tarantino je u ovom filmu otkrio još jednog genijalnog glumca, Austrijanca Christopha Waltza koji je briljirao u ulozi esesovca, pa mu je Tarantino dao ulogu i u svom sljedećem filmu, vesternu Odbjegli Django. Ovaj film digao je prašinu zbog spajanja stiliziranog nasilja i prikaza okrutnog postupanja prema crncima, ali svejedno postiže veliki uspjeh kod publike i kritike. 

„Ljudi me često pitaju jesam li išao u filmsku školu, a ja im odgovorama da nisam, ali sam išao na filmove“- rekao je Tarantino jednom prilikom, što je zapravo najbolji odgovor na sva pitanja o njemu. 

Davor Novevski 

Slika: http://yourmacguffin.com/cinemainferno/tarantino/ Repozitorij
Tražilica