english English

Piri Reis – veličanstveni kartograf

26.11.2013, 12:38:24
Piri Reis – veličanstveni kartograf

Izložba „Piri Reis- kartograf Sulejmana Veličanstvenog“ u organizaciji Dubrovačkih muzeja, Turske zaklade za podvodnu arheologiju i Veleposlanstva Republike Turske u Hrvatskoj,  otvorena je u Etnografskom muzeju Rupe 15. studenog 2013.

Autori su kustos Turske zaklade za podvodnu arheologiju Ali Riza Işipek i Tea Perinčić iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Izložba je upriličena povodom UNESCO-va proglašenja 2013. Godinom Piri Reisa, uoči 500. obljetnice objave karte svijeta ovog osmanskog kartografa.

Naime, riječ je o iznimno naprednoj, jednoj od najstarijih karti svijeta koju je izradio Piri Reis, osmanski pomorac, admiral i kartograf sa zadivljujućom preciznošću 1513. ploveći u službi sultana Selima I., a potom i njegova nasljednika Sulejmana I. Veličanstvenog.  Prvu od svoje dvije karte svijeta sastavio je u Galipolju. Sačuvao se  dio na kojem je ucrtan Atlantik s dijelovima zapadne afričke obale i istočne obale Novog svijeta. Stručnjaci za kartografiju pretpostavljaju da je karta prikazivala cijelu Europu, Aziju, Afriku i otkrivene dijelove Amerike. Na marginama je vidljivo da se Piri Reis služio Kolumbovom kartom pri ucrtavanju Amerike.

Nakon toga, 1517., zapovijedao je flotilom koja je pratila velikog vezira Ibrahim Pašu na putu u Aleksandriju, a potom je u Kairu predstavio svoju kartu svijeta sultanu Selimu I. Bilješke i karte objedinio je 1521. u prvu rukopisnu verziju „Knjige o plovidbi“- svojevrsnim uputama za pomorce koja se smatrala  najvećom geografskom otomanskom zbirkom.

Pirijeva karta današnjim kartografima predstavlja zagonetku. Prikazuje zapadnu obalu Afrike, istočnu obalu Južne Amerike i sjevernu obalu Antarktike. Obala Antarktike prikazana je sa zadivljujućom preciznošću kakvom se danas izrađuju karte. No, nije zagonetno kako je Reis s takvom preciznošću nacrtao kartu prije 500 godina. Zagonetka je u tome što karta prikazuje obalu Antarktike koja se ne nalazi pod ledom. Zanimljiva je također i činjenica što je Reis Zemlju na svojoj karti prikazao kao geoid, što bi značilo da  je riječ o karti crtanoj iz perspektive slikanja iz svemira.

Piri Reis nacrtao je još jednu kartu 1528., koja je poznata kao „Druga karta svijeta“. Bila je priređena u osam boja, nacrtana na koži gazele, a prikazivala je Grenland, obale Sjeverne i Srednje Amerike, a Kuba i Antili, na prethodnoj karti prikazani kao kontinenti, na novoj karti prikazni su kao otoci.

Piri Reis osigurao si je mjesto u povijesti kartografije znanjima i vještinama koje zadivljuju i današnje kartografe postavljajući temelje modernoj kartografiji još davne 1513.

Leona Rašica

Slika preuzeta s port.hr


 Repozitorij
Tražilica