english English

Nasilne filmske minute

12.12.2013, 13:01:21
Nasilne filmske minute

Utječe li filmsko nasilje na gledatelje? Tim pitanjem se bavila i studentica komunikologije Tijana Vračar. Studentica koja je diplomirala na Hrvatskim studijima, svoj je diplomski rad  bazirala na filmu „Rođeni ubojice“.

Napisali ste diplomski rad na temu  - Utjecaj filmskog nasilja na gledatelje:„Rođeni ubojice“. Kako ste se odlučili na ovu temu diplomskog rada?

Veliki sam filmofil i htjela sam da mi tema završnog rada bude vezana uz film. Na jednom od kolegija na faksu spominjali smo utjecaj filmskog nasilja na nasilje u stvarnom životu i od tada me ta tema počela jako interesirati pa sam se odlučila njome pozabaviti u svom završnom radu.

Što mislite o američkom i europskom  filmskom rangiranju?  Dali je dobro osmišljen?

Mislim da su oba sustava rangiranja filmova dobro osmišljena. Jedini minus kod američkog sustava je taj što ne postoji zakonska obveza za rangiranje filmova, već se rangiraju samo oni koji su poslani na procjenu. Srećom, malo je filmova koji se ne šalju. Europske zemlje imaju sličan sustav rangiranja, samo se oznake razlikuju od zemlje do zemlje.

Može li se okarakterizirati osobu koja gleda nasilne sadržaje i može li se pretpostaviti na koga će to nasilje utjecati?

Teško je okarakterizirati osobu koja gleda nasilne sadržaje. Ljudi su različiti. Većina ima zreo odnos prema takvim sadržajima i oni neće imati utjecaj na njihovo ponašanje, dok na druge može utjecati na način da i sami budu nasilni. Velik je broj čimbenika koji utječu na to hoće li netko oponašati nasilje koje vidi u medijima. To ovisi o socijalizaciji osobe, inteligenciji, kognitivnim sposobnostima, tipu osobnosti, stupnju identifikacije s likovima iz filma. A ovisi i o tome kako su nasilni sadržaji prikazani u filmu.

Koji Vam se nasilni događaj potaknut utjecajem medija najviše urezao u pamćenje?

Jedan od najgorih svakako je masakar u srednjoj školi Columbine gdje su dva srednjoškolca naoružana ušla u školu te pucala po učenicima i profesorima. Ubili su 15 osoba te nakon toga počinili samoubojstvo. Kasnije je  otkriveno da su im kao inspiracija poslužile dvije nasilne videoigre te filmovi Rođeni ubojice i Dnevnik jednog košarkaša.

Na početku diplomskog rada postavili ste pitanje jeli kriva filmska industrija ili psihičko stanje pojedinca za nasilno ponašanje? Do kojeg ste zaključka došli proučavajući i pišući rad?

Evidentno je da film, pa tako i filmsko nasilje, na različite načine utječu na gledatelje. Međutim, milijuni gledatelja imaju zreo odnos prema takvim sadržajima, a tek jedan vrlo mali dio iz njih crpi inspiraciju za svoje nastrane ideje. Sigurno je da su neki filmovi doista poslužili kao inspiracija stvarnim zločinima, ali tu je očito riječ o psihički labilnim osobama. Zato mislim da se ne može generalizirati i kriviti filmsku industriju za zločine u stvarnom svijetu.

Magdalena Linde & Maria Zlošilo Repozitorij
Tražilica