english English

The Long Earth – nova ZF saga hit autora Terry Pratchetta i Stephena Baxtera

18.12.2013, 15:23:32
The Long Earth – nova ZF saga hit autora Terry Pratchetta i Stephena Baxtera

Znanstveno-fantastični roman The Long Earth, izašao sredinom prošle godine, produkt je suradnje poznatih britanskih autora, Terryja Pratchetta i Stephena Baxtera.

Pratchett, 2009. imenovan vitezom zbog svojih zasluga u književnosti, najbolje je poznat po sagi o svijetu Diska koja vrvi, Pratchettu svojstvenim, satiričnim izrazom i britanskim najvrsnijim humorom dok Baxtera najbolje karakterizira precizan znanstveni stil koji nam je, između ostalih, podario Manifold i Mammoth trilogije.

Takva neobična mješavina osobnosti i stilova na prvi se mah doima nespojivo i iako su mnogi iščekivali djelo sa skepsom, The Long Earth je nedugo nakon svog izlaska skočio na prvo mjesto New York Timesove liste bestsellera, a njegov nastavak, The Long War, nimalo ne kaska za uspjehom svog prethodnika.

Priča o Dugoj Zemlji je priča o beskraju  paralelnih svijetova, koji su se, najednom otvoreni za čovječanstvo, našli predmetom kolonizacije i utočištem mnogim izbjeglicama sa zagađene, prenapučene Zemlje. Ljudi, u bijegu pred dugovima, gužvom velikih gradova, moralnim i duhovnim krizama, masovno napuštaju Datum, kako su autori nazvali originalnu Zemlju, i odlaze u Dugu Zemlju potražiti drugu priliku. Takvo što moguće je samo uz takozvani 'steper', jednostavnu napravu koja omogućuje kretanje u smjeru Istočnih ili Zapadnih Zemalja, napravu koja je Datum ostavila bez gotovo polovice stanovništva.

I dok se prvijenac ovog britanskog dvojca, The Long Earth, bavi većinom putovanjem glavnih junaka, Joshue i Lobsanga, bespućem svijetova netaknutih rukama ljudske civilizacije, The Long War, s odmakom od desetak godina,nam donosi mnogo uzbudljivih zbivanja poput političkih kriza Datumskih vlasti, putovanja do Zemlje udaljene 20 milijuna svijetova te moralne problematike odnosa ljudi i domicilnog stanovništva Duge Zemlje, nježnih majmunolikih humanoida nazvanih trolovima. Upravo ta karika koja nedostaje u evolucijskom lancu glavni je nositelj radnje Dugog Rata, a njihova će krajnja sudbina, kao i sudbine glavnih junaka, morati pričekati nastavak pod nazivom The Long Childhood koji će svijetlo dana ugledati 19.6.2014.

Baxter i Pratchett, svaki sa opusom od preko 40 knjiga, iskoristili su svaki svoje iskustvo, izraz, specifične literarne elemente, svoje «zaštitne znakove», kako bi ih uz dogovor i međusobnu suradnju evoluirali u nešto posve novo, neviđeno i origialno. Tako je u Dugoj Zemlji nemoguće previdjeti dobro poznati pratchettovski sarkazam, živopisne i neobične likove karakteristične za svijet Diska, baš kao i znanstvenu pozadinu Duge Zemlje i precizne detalje o kontrukciji letjelica-stepera čiji opisi jednostavno vrište Baxterovo ime.

Ova dva hita trenutno je moguće nabaviti na engleskom jeziku u knjižarama Algoritma, a informacije o najavama hrvatskog prijevoda još uvijek nisu poznate.

U njegovom iščekivanju uvijek nam preostaje utješiti se dosadašnjim prijevodima dvaju hitmakera, pustolovinama stanovnika Pratchettovog Diska ili posjetom Marsu i Baxterovom alternativnom poviješću.

Dolores Brbora Repozitorij
Tražilica