english English

Dašak Sjevera u jadranskoj prijestolnici kulture

18.12.2013, 15:26:25
Dašak Sjevera u jadranskoj prijestolnici kulture

Dubrovnik je postao utočište još jednom festivalu. Naime, udruga Drvo mladih Bonsai već treću godinu zaredom u grad ljepote dovodi festival Treće uho čiji je cilj edukacija dubrovačke mladeži i njihovo upoznavanje s drugim kulturama.

Nakon uspješnih prezentacija prve dvije godine održavanja i približavanja indijske i japanske kulture Dubrovčanima, udruga Bonsai počastila je Grad daškom Sjevera i djelićem umjetnosti nordijskih zemalja.

Festival održan od 5. do 10. studenog pod pokroviteljstvom Turističke zajednice i u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku spojio je sve oblike umjetnosti, ugostio uvažene goste i pobudio znatiželju dubrovačkog puka. Ipak, najviše su se, kako se čini, razbudili studenti. Nova zgrada Kampusa sve je češće domaćin različitim manifestacijama i domjencima pa je otvorila svoja vrata i ovom festivalu mladih.

U prostorijama nove sveučilišne zgrade svoja predavanja u sklopu Trećeg uha održala su brojna uvažena imena. Aktivistica Rada Borić govorila je o rodnoj ravnopravnosti u Finskoj, profesorica Ivana Bratoš predstavila je svoj putopis o Islandu, a poznati politolog Branko Caratan objasnio je zašto je Švedska ideal socijalne države.

No, osim ovih stručnih predavanja, dubrovačko sveučilište ugostilo je još jedno koje je ipak pobudilo malo više zanimanja. Naime, u poslijediplomskom središtu pripovjedačica bajki Jasna Held približila je okupljenima priče iz norveške narodne predaje koje šalju jasnu poruku: dobro se nagrađuje, zlo je uvijek kažnjeno.

Dubrovački studenti su treći dan festivala jutarnji program na sveučilišnom Unidu radiju  posvetili nordijskim zemljama. Svoje slušatelje educirali su o ljepotama sjevernih mora, rasplesali uz nordijske hitove te utažili znatiželju onima koji su htjeli znati zašto su Danci najsretniji ljudi na svijetu i zašto Islanđani štuju vilenjake.

Oni Dubrovčani koji nisu naišli na frekvenciju Unidu radija ili posjetili predavanja,vjerojatno su ugledali bar jednu zanimljivu umjetničku instalaciju na Pilama ili čuli koji takt nordijskih glazbala iz Umjetničke škole te nakratko probudili svoju maštu.

Ovaj dašak sjevera u biseru Jadrana, pravo je osvježenje,   pravo buđenje iz sivila u koje je Dubrovnik utonuo nakon  ljeta i pravi poticaj na više ovakvih festivala, spojeva svakog oblika kulture u istinskoj prijestolnici.

Barbara Vlahović

Kristina Jelčić

Julia Mačinković Repozitorij
Tražilica