english English

Zanemareni vladar slikarske svestranosti

18.12.2013, 15:29:06
Zanemareni vladar slikarske svestranosti

Dubrovački kralj prozračnih akvarela nadahnutih morem, najznačajnija umjetnička spona između Bukovca, Medovića i suvremenih dalmatinskih slikara, zanemareni vladar svestranosti slikarskih tehnika-epiteti su kojima se opisuje istaknuti dubrovački umjetnik Marko Rašica.

Ove godine obilježava se 130 godina od njegovog rođenja i 50 godina od njegove smrti. Tom prilikom u Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku predstavljena je retrospektivna izložba „Nijedan dan bez crte“ autorice Sanje Žaja Vrbica. Ovaj presjek umjetničkog razvitka Marka Rašice treća je samostalna izložba radova slikara kojemu su najveću slavu donijeli njegovi akvareli tematski bazirani isključivo na ljepotama Jadrana. Ipak, posjetiteljima izložbe otvorene u subotu, 13. prosinca, najzanimljiviji su bili reljefni radovi-drvorezi i oni rađeni iskucavanjem metala. Ove dvije tehnike rijetka su pojava kod hrvatskih autora s početka 20.stoljeća te upravo zato plijene veliku pažnju. Rašica je u svojim reljefnim radovima prikazivao biblijske i religiozne teme, a središnji lik mu je Bogorodica.

Autorica izložbe, docentica na Odjelu za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku, Sanja Žaja Vrbica, svoj retrospektivni pogled na rad Marka Rašice otvorila je prigodnim govorom u kojem je naglasila veličinu ovog slikara. Naime, osim po beskonačnom eksperimentiranju s tehnikama, Rašica je poznat i kao prvi slikar koji je radio perom i temperom. Ovaj način slikanja osmislio je nakon gubitka vida. Zanimljivo je da za života nije održao niti jednu samostalnu izložbu, ali je sudjelovao na 70 skupnih.

Izložba, otvorena do 16. veljače 2014., rezultat je napora ravnateljice Umjetničke galerije Vesne Gozze, privatnih kolekcionara te ponajviše same autorice koja je doktorirala upravo na opusu ovog umjetnika.

Kristina Jelčić

Barbara Vlahović

Julia Mačinković Repozitorij
Tražilica