english English

Smaugova pustoš: blockbuster koji je obilježio 2013.

14.01.2014, 10:38:21
Smaugova pustoš: blockbuster koji je obilježio 2013.

Središnji dio filmske trilogije o pustolovinama hobita Bilba Bagginsa, naslovljen Smaugova pustoš, donosi nam pregršt novih likova i događaja pod vodstvom, sada već kultnog redatelja i majstora onoga što ne možemo nazvati nikako drugačije osim Tolkienologijom, Petera Jacksona koji ni ovaj put nije razočarao milijune gledatelja diljem svijeta.

Neočekivano putovanje ostavilo nas je, skupa s našim junacima, na kamenim liticama s kojih se baca očaravajući pogled na Samotnu Planinu gdje već godinama caruje okrutan, pohlepan ali i vrlo inteligentan zmaj koji se odaziva na ime Smaug Strašni, a čiji je dom sazdan od bogatog, nekoć trgovačkog grada otetog patuljcima preko noći u zastrašujućem vatrenom napadu potaknutog Smaugovom pohlepom i zlobom.

Nakon junačkih okršaja s orcima i trolovima, preživljavanja bitke kamenih divova i Gollumovih zagonetki, mukotrpno putovanje kroz ćudljivo Međuzemlje nije ni izbliza gotovo.

U Smaugovoj pustoši, junacima predstoji pregaziti mračni šumski labirint, gdje ih uz ostale nedaće čekaju i divovski pauci koji ih žele pretvoriti u svoj ručak, pobjeći iz kraljevstva negostoljubivo raspoloženih vilenjaka zatim u tajnosti otvoriti patuljačko carstvo te u bespuću njegova blaga pronaći Arkenstone i sve to dok im pakosni zmaj i dosadne horde orkova pokušavaju zagorčati život na način da im ga oduzmu.

Upravo taj nepogrešivi recept živopisne fantastike, vjerno predočene akcije i Tolkienove neponovljive snage pripovijedanja, zaštitni je znak svih Jacksonovih uradaka pa tako i Smaugove pustoši.

Uz dovoljno pažnje, u prvim minutama može se ugledati i samog Jacksona, kojemu ovo nije prvi put da ostvaruje cameo uloge u nekoj od vlastitih produkcija.

Nakon razmaka od devet dugih godina, u prvom dijelu Hobita ponovno je moguće susresti neke dobro znane likove iz Gospodara prstenova, poput vilenjaka Elronda i Galadriel, kao i nositelja radnje Gospodara, hobita Froda te Golluma, biće koje je nekoć bilo hobit ali je transformirano u koštunjavu spodobu koja može stati kao stvorenje za sebe, a koje ujedno čini i okosnicu priče.

Smaugova pustoš nam, pak, donosi člana dobre stare prstenove družine, vilenjaka Legolasa kojeg je publika rado ponovno prihvatila usprkos vidno ostarjelom izgledu glumca Orlanda Blooma koji bi kronološki prema priči trebao biti mlađi nego što je u Gospodaru, a s nešto manje oduševljenja prihvaćena je i Jacksonova umotvorina, lik vilenjakinje Tauriel, koje u izvornom tekstu Hobita nema. Ta i mnoge druge nadopune priči ne čude jer je iz djela koje broji tristotinjak stranica upotrijebljeno sve što se upotrijebiti moglo, a nečim je ipak valjalo napuniti Peterovu prepoznatljivo dugu minutažu.

Za razliku od Neočekivanog putovanja kojemu su, zbog nezahvalne pozicije probijanja leda i pritiska zbog senzacionalnog uspjeha Lord of the Rings sage, ogrezli fanovi Gospodara pronašli mnoge zamjerke, kod Smauga se već znalo što očekivati pa je film mnogo bolje odjeknuo među vojskom starih fanova i literarnom policijom Hobita. Jedino značajnije rogoborenje među poklonicima moglo se čuti radi izmišljenog i nadasve nepotrebnog ljubavnog trokuta između vilenjakinje Tauriel, vilenjaka Legolasa i patuljka Kilija, najviše zbog upitnog aspekta vilenjačko-patuljačkih, a i ostalih međurasnih ljubavnih odnosa o čemu ni u Gospodaru, ni u Hobitu nema ni riječi.

Od upečatljivih scena sigurno treba izdvojiti bijeg patuljaka u bačvama vina, što je ujedno i najhumorističniji trenutak filma, zatim Gandalfov i Sauronov susret u Dol Gulduru koji suptilno navješćuje radnju Gospodara, ali krunski dragulj cjelokupnog filmskog ostvarenja Hobita do sada definitivno je realizacija samog zmaja Smauga, od njegova buđenja pod gomilom blaga, preko glasa od kojeg se ledi krv u žilama (za što je zaslužna vrhunska izvedba Benedicta Cumberbatcha), pa do CGI efekata od kojih je zmaj i sazdan, a koji za razliku od orkova i drugih bića koje susrećemo kroz priču, nisu uočljivi prosječnom gledatelju.

Priča kulminira u trenutku kada zmaj odustane od progona Bilba i patuljaka te krene u osvetu uništiti obližnji ljudski grad. Tu je Jackson iznenada završio film dramatičnim riječima koje izgovara Bilbo gledajući zmaja u daljini: «Što smo to učinili?»

Nakon posljednjih pola sata filma provedenih sa Smaugom, čak i nakon trosatnog sjedanja i možebitnih zamjerki na glumce, radnju ili green screen efekte, Jackson nas ostavlja žeđajući za još. Bez oklijevanja može se reći da je Smaugova pustoš blockbuster koji je obilježio 2013. godinu, a po svemu sudeći, nastavak Pustoši stati će uz bok Gospodaru prstenova kao uvod dostojan Tolkienova životnog djela, ali za tu ćemo poslasticu ipak morati pričekati još nestrpljivih godinu dana.

Dolores Brbora

Slika: fansided.com Repozitorij
Tražilica