english English

Što se to Sjaj(i) u travi?

14.01.2014, 10:42:31
Što se to Sjaj(i) u travi?

Sjaj u travi jefilm koji oduševljava romantičnom, ali ujedno i tužnom pričom. Filmsku režiju potpisuje poznati režiser Elia Kazan koji je također poznati i po filmu Tramvaj zvan čežnja, za scenarij je zaslužan William Inge. Film se pretežito bavi tradicionalnom mišlju onoga vremena, a ujedno obrađuje i temu buđenja i osvještavanja liberalizma. Cijela tema umotana je u romantičnu priču s djelićima ludila, drame, šokova i ostaloga što se može dodati kao dobar začin bilo kojem filmu. Glavnu ulogu i to onu siromašne Wilme Dean Loomis utjelovila je prekrasna Nathalie Wood, dok je Buda Stampera, njenog dečka i sina bogataša utjelovio poznati Warren Beatty.

Sjaj u travi je unatoč polaganom širenju liberalizma u ono vrijeme ipak izazvao kontroverze. Naime, Kazan po prvi puta u povijesti holivudskog filma daje naslutiti kako očuvanje svog tijela ne vodi nužno u mir i smirenje kao što se u većini tadašnjih filmova prikazivalo. U ovom slučaju to očuvanje hrama svoje duše uzrokuje psihičku nestabilnost, slom živaca i zatvaranje u psihijatrijsku ustanovu.

Deanie je mlada, prekrasna djevojka iz siromašne i jako tradicionalno konzervativne obitelji, ali ujedno je i djevojka Buda Stampera, najpoželjnijeg dečka u gradu. Oboje dolaze iz obitelji s dominantnim roditeljima – s jedne strane konzervativna majka koja Deanie uvjerava da mora ostati čista do braka i da seks služi samo za reprodukciju, s druge strane Budov otac koji je zagovornik zabave sa strane, a ujedno zna i u kojem smjeru Budov život treba ići.  Naglašen kontrast tradicionalne tematike je i Budova sestra Ginny koja je promiskuitetna, puši, pije, ima neuspjeli brak iza sebe, a već je napravila i pobačaj. Deanie koja je bila rastrgana između želja svoga dečka i načela svoje majke doživljava slom kada kroz školska šaputanja tijekom čitanje pjesme Sjaj u travi saznaje da ju je, poslušavši svoga oca, Bud prevario. Kroz ostatak filma prolazi kroz totalnu transformaciju iz nevine djevojke u seksualni objekt u nadi da će privući Budovu pažnju, doživljava ponovni slom, pokušava samoubojstvo i na kraju biva smještena u sanatorij gdje napokon nalazi svoj mir i upoznaje mladića u kojeg se zaljubi. U međuvremenu, Bud se srozava na fakultetu, propada, no spašava ga talijanska djevojka s kojom se na kraju i oženi.

Unatoč tome što su glavni likovi na neki način našli svoj mir, film nikako nema sretnu notu na kraju. Sjaj u travi je prvenstveno teška romantična tragedija smještena u mali gradić i tradicionalnu sredinu. Film budi mnoštvo osjećaja i potiče na razmišljanje. Jedno od mnogih remek djela koje je za sobom ostavio Elia Kazan. Vrijedno svakog treptaja.

Magdalena Linde Repozitorij
Tražilica