english English

Rammstein - 20 godina nove njemačke čvrstoće

21.01.2014, 14:29:50
Rammstein - 20 godina nove njemačke čvrstoće

Berlinski bend i predvodnik industrijalnog glazbenog pokreta  Neue deutsche härte, 2014. slavi 20 godina profesionalnog bavljenja glazbom.

Jedan od rijetkih bendova koji ima isti sastav od osnivanja, Rammstein  je nastao 1989. kada su gitaristi Richard Z. Kruspe i Paul H. Landers, basist Oliver Riedel, bubnjar Christoph ”Doom” Schneider i klavijaturist Christian ”Flake” Lorenz, nagovorili pisca i  pjevača  Tilla Lindemanna, da se pridruži bendu.

Sam naziv banda dolazi od imena malog grada u zapadnoj Njemačkoj, Ramstein, kojemu je dodano dodatno slovo m  kako bi dobilo okvirno značenje udarni kamen.  Kao u samom imenu sastava, i u tekstovima njihovih pjesama su prisutne mnoge igre riječi koje im daju notu dvosmislenosti i humora karakteristične za Tilla Lindermanna, koji je odgovoran za većinu tekstova pjesama.

Profesionalna karijera Rammsteina je počela 1994. nakon pobjede na glazbenom natjecanju. Bend je tako dobio mogućnost snimanja profesionalnog demo uratka koji je privukao pažnju raznih producenata. Tako je 1995. svijetlo ugledao Herzlied, njihov album prvijenac, nakon kojega slijede nastupi diljem Europe i eksponencijalni rast broja njihovih obožavatelja.  Na albumu se nalazi 11 pjesama od kojih 4 postaju singlovi (Du riechts so gut, Asche zu asche, Seeman i Rammstein) koji se ubrzo penju na vrh  glazbenih ljestvica.

U to vrijeme, veliki obožavatelj Rammsteina postaje i glazbenik, producent i redatelj Trent Reznor, deus ex machina američkog banda Nine Inch Nails, koji odabire dvije njihove pjesme (Rammstein i Heirate Mich) za soundtrack  filma The Lost Highway, kultnog redatelja Davida Lyncha.

Godinu dana kasnije je nastao njihov drugi album Sehnsucht,  istog prepoznatljivog spoja heavy metala i industrijalne glazbe, na kojemu se nalazi i single koji im najviše pomaže pri stjecanju svjetske slave, Du hast. Sam naslov pjesme se može prevesti kao mrziš  i  imaš, a tekst se sastoji od Linderove  adaptacije standardnih bračnih zavjeta.  1997. Rammstein kreće i na svoju prvu američku turneju i to sa velikanima industrijalne glazbe KMDF te Korn, Orgy i Limp Bizkit u sklopu festivala Family Values.

Nakon prekooceanskih nastupa slijedi Mutter iz 2002. Tijekom tadašnje turneje band je nastupio i u Pragu, gdje se snimao američki film xXx sa Vinom Dieselom. Rammstein je tako dobio ulogu u početnoj sceni tijekom koje band izvodi pjesmu  Feuer Frei!  u svom prepoznatljivom stilu, sa puno scenografije i pirotehnike.

Bez odstupanja od karakterističnog zvuka su i sljedeća tri albuma, Rese, Reise iz 2003., Rosenrot iz 2005. i Liebe ist für alle da iz 2007. Svi su popraćeni singlovima i spotovima koji su im osigurali dobru prodaju ali i nagrade, pogotovo u kategorijama za najbolji video spot (Engel, Ohne, dich, Keine lust), najbolji njemački band ali i za nastupe uživo.

Kroz karijeru Rammstein se dokazao kao jedan od sastava koji voli turneje. Tako su  kroz godine nastupali diljem svijeta i snimili tri live DVD-a, Live aus Berlin 1998., Völkerball 2006. i Liebe ist für alle da Tour 2009./2011.. Od rasprodanih arena diljem svijeta do domaćeg terena svaki njihov nastup uveličavaju bogata scenografija i vizualni efekti. Od mehaničkih odijela do vatrometa i bacača vatre, svaki njihov nastup izgleda kao predstava, čemu se mogla uvjeriti i domaća publika i to dva puta u Zagrebu.

Gitarist Paul Landers je najavio mogućnost početka rada na novom albumu 2014. isto kao dokumentarni DVD o bandu, što je uvelike obradovalo fanove banda.

Alga I. Alić

slika www.rammstein.de Repozitorij
Tražilica