english English

[MODOC] Poziv za sudjelovanje u istraživanju o očekivanjima poslodavaca od doktora znanosti

27.01.2014, 12:44:04

Sveučilište u Zagrebu, u suradnji sa svim hrvatskim sveučilištima, provodi projekt Modernizacija doktorske izobrazbe kroz implementaciju Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (MODOC) kojim se žele stvoriti preduvjeti za unaprjeđenje profesionalnih i osobnih kompetencija doktoranada u skladu s novim zahtjevima tržišta rada te u skladu  sa standardima HKO-a, a u cilju uspješnog razvoja karijere mladih doktora znanosti izvan akademske zajednice.

Kako bi se ostvarili rezultati projekta Sveučilište u Zagrebu započelo je istraživanje među poslodavcima u cijeloj Hrvatskoj, s ciljem da se propitaju očekivanja koja poslodavci imaju prilikom zapošljavanja osoba s doktoratom znanosti.

Iznimno je važno da se u istraživanje uključi što više poslodavaca, i to u različitim rasponima djelatnosti, neovisno o strukturi poslovanja i veličini organizacije ili tvrtke. Prikupljene rezultate objavit ćemo u obliku studije, na temelju koje ćemo kreirati programe za razvoj profesionalnih kompetencija u sklopu doktorskih studija.

Radi se o prvom istraživanju ovakve vrste u Hrvatskoj koje će biti referentna točka za mnoge buduće inicijative i projekte ciljanje na podupiranje gospodarskog razvoja zemlje.

Kroz ovaj projekt želja nam je uspješno pripremiti mlade doktore znanosti za poticanje gospodarskog razvoja Hrvatske planiranjem karijere izvan akademske zajednice. Time bismo se približili i trenutnim kretanjima u europskom gospodarstvu, u kojem je više od 50% doktora znanosti zaposleno izvan sveučilišnih sustava.

Uzevši u obzir da je u ovom trenutku na doktorske studije u Hrvatskoj upisano više od 3500 osoba, te da svake godine doktorira više od 1000 osoba, zaposlenici s ovakvim kvalifikacijama predstavljaju veliki potencijal u razvoju organizacije ili tvrtke. Da bi zaposlenici s doktoratom znanosti bili spremni što bolje odgovoriti na nove izazove tržišta rada, važno nam je znati Vaše mišljenje.

S obzirom da u ovoj fazi prikupljamo kontakte osoba koje ćemo uključiti u istraživanje, napravili smo kratki upitnik koji prethodi anketi koju ćemo provoditi tijekom veljače 2014. godine.

Ljubazno Vas molimo da odvojite 5 minuta vremena i priključite se ovom istraživanju  te nam dostavite tražene podatke kroz upitnik koji se nalazi u prilogu do 31. siječnja 2014. godine.

Upitnik možete preuzeti ovdje.
Tražilica