english English

Američki varalice

11.02.2014, 11:38:46
Američki varalice

Filmoljupci ovih dana imaju priliku pogledati kriminalističku dramu Američki varalice glasovitog redatelja Davida O. Russella, poznatog po svojim djelima U dobru i u zlu i Silver linings playbook koji su, poput Varalica, požnjeli hvalospjeve i publike i kritike, a studenti, uz povlasticu kulturne iskaznice, ovaj hit u kinu Sloboda mogu gledati potpuno besplatno.

Čak i one koji nisu upoznati s prijašnjim Russellovim radom ili čak deset nominacija za Oscara koje je zaradio film, privući će iznimna glumačka imena poput Roberta de Nira i Christiana Balea, a Jennifer Lawrence i Bradley Cooper već su se pokazali kao briljantan glumački duo u Silver Linings Playbooku, filmu za kojeg je talentirana Lawrence prošle godine osvojila svog prvog Oscara.

Američki varalice, nalik na prethodna Russellova djela, stavljaju fokus na karakterne mane svojih živopisnih protagonista koje čine prevarantski ljubavni par Irving Rosenfeld (Christian Bale) i Sydney Prosser (Amy Adams), Irvingova supruga Rosalyn (Jennifer Lawrence), prikazana kao dokona kućanica  te pomalo neurotični mladi FBI-jev agent, Richard DiMaso (Bradley Cooper). Njihove sudbine se duboko isprepliću kada kriminalnim radnjama Irvinga i Sydney na kraj iznenada stane DiMaso, a iz škripca ih može izvući jedino njegova ponuda koju je nemoguće odbiti.

Naime, u zamjenu za slobodu par pristaje asistirati kod četiri uhićenja za koja je FBI-ju potrebna pomoć ”iznutra”. Nakon što u igru uđu i 'krupne ribe' poput gradonačelnika Camdena, Carminea Polita, a naposljetku i samih američkih kongresmena i senatora, priča dobiva nove dimenzije i kulminira u vrtlogu špijunaže, mita, lažnog glamura i korupcije, a zbog sličnih elemenata donedavno je na tronu najgledanijih filmova zasjedao i Vuk s Wall Street-a.

Važno je spomenuti i činjenicu da se Varalice temelje na stvarnom događaju, korupcijskoj aferi koja je potresala Sjedinjene Države krajem sedamdesetih, a FBI-jevoj istrazi doista je pomagao bivši kriminalac. Postojao je čak i lažni šeik, ključna figura u uspjehu cijele operacije, a u filmu će se publika par puta dobro nasmijati na račun njegova lika kojemu je Russell povjerio stvaranje humorističnih trenutaka filma.

Sama radnja Varalica zanemariva je u usporedbi s fantastičnim performansom glavnih glumaca, tako da će se i oni koji nisu ljubitelji ovog žanra imati čemu diviti i ostati zabavljeni sve do samog kraja. Lawrence je još jednom pokazala ozbiljnost i kvalitetu svog rada koji seže mnogo dublje od franšize Igre gladi po kojoj je najpoznatija dok je Christian Bale za potrebe filma nabacio znatnu kilažu da bi se i tjelesno u potpunosti transformirao u lika kojeg tumači.

I dok im neki zamjeraju već viđenu radnju i pretencioznu razvikanost, Američki varalice iznjedrili su kvalitetu koju su prepoznali i kritičari i gledatelji, a koja počiva na sjajnim glumcima i atraktivnoj priči koju uistinu vrijedi pogledati.

Dolores Brbora

 

Foto: http://czk-cakovec.hr/2014/01/28/americki-varalice-15-18-veljace/ Repozitorij
Tražilica