english English

Kaznovar i Safik – ZF serijal koji donosi potencijalni filmski hit

17.02.2014, 16:28:08
Kaznovar i Safik – ZF serijal koji donosi potencijalni filmski hit

Mnogobrojne fanove znanstveno-fantastičnog serijala o okrutnom, gigantskom zatvoru imena Kaznovar, autorice Catherine Fisher, oduševila je najava snimanja istoimenog filma koja će se, nakon mnogobrojnih previranja između autorice i Fox studija, koji je prvotno trebao ekranizirati djelo, realizirati u produkciji Amber Entertainmentsa. Scenarij je u procesu izrade, dok se glumačka postava ni datum izlaska filma još uvijek ne znaju, a ta je situacija najteže pala hordi obožavatelja koji su se, uz odgodu izlaska filma, razočarali i 'otpuštanjem' glumca Taylora Lautnera, junaka Sumrak sage, koji je u Foxovoj produkciji trebao glumiti glavnog junaka, Finna.

Radnja romana smještena je, u sada već isklišeiziranu, postapokaliptičnu, tehnološki naprednu budućnost malenog kraljevstva koje je prisiljeno živjeti po tzv. ”protokolu”, isforsiranoj obnovi viktorijanskog doba za koje se vjeruje da je ključno sredstvo u postizanju mira, harmonije i ravnoteže među ljudima, a očituje se u hijerarhijski posloženom društvu koje mora živjeti u skladu s epohom. Pristup modernoj tehnologiji imaju samo oni najbogatiji, kao i sapijenti, cijenjeni sloj intelektualaca i  učenjaka koji su nekoć davno osmislili Kaznovar, zatvor dizajniran kao samoodržavajući sustav koji će udomiti sve kriminalce, zločince i protivnike iz strašnih "Godina Gnjeva", gdje će u tom pravednom, popravnom sistemu dobiti novu šansu za pošten život.

Stvarnost je, međutim, postala puno drukčija. Kaznovar je izmakao ljudskom nadzoru nedugo nakon svog nastanka te se iz očinske uloge premetnuo u noćnu moru tisuća svojih zatvorenika. Monstruozno golem, nepregledan prostor Kaznovara proteže se preko ogromnih provalija, brda, šuma, tunela i ledom okovanih dolina, sve do onkraj Fisheričine mašte, a svaki centimetar promatraju nebrojene sićušne kamere, crvene oči Kaznovara.

Kao samostalan entitet, zatvor se pokazao kao okrutan, osvetoljubiv i zao domaćin, a o njegovom paklu svjedočimo iz perspektive sedamnaestogodišnjeg dječaka, Finna, koji se ne sjeća ničega prije buđenja u zavoru, a progonjen je silovitim zbunjujućim vizijama u kojima se pojavljuje i misteriozni Safik, jedini čovjek koji je, prema legendama, ikada pobjegao iz Kaznovara.

Vanjski svijet prati se iz perspektive kćeri samog nadzornika zatvora, mlade djevojke Claudie Arlex,  koja smišlja načine da izbjegne udaju za princa te sačuva svoje djevojaštvo i slobodu, a pri tom joj pomaže vjerni učitelj, sapient Jared koji u drugoj knjizi postaje okosnica cijele priče kada dolazi vrijeme da se hirovitom Kaznovaru stane na kraj.

Sudbine Finna i Claudie isprepliću se kada uspiju stupiti u kontakt pomoću posebnog kristalnog ključa, a nakon što jedno drugome ispričaju istinu o svjetovima u kojima žive, ispostavit će se da su se njihove sudbine prvi puta susrele već mnogo, mnogo ranije.

Cijeli prvi nastavak autorica je isplela oko kontrasta jezivog zatvorskog ambijenta i povijesnog glamura vanjskog svijeta koji nije ništa manje izopačen u svojoj patvorenosti te nas polako upoznaje s likovima koji su sve samo ne tipični idealizirani junaci. Claudia je na trenutke bahata i djeluje iz sebičnih pobuda, Finn provodi većinu djela samosažaljevajući se i priređujući razne ispade, dok Jared krije opasne tajne iza maske boležljivog sapijenta.

Drugi i posljednji dio, Safik, Fisher je ispunila tajnama i misterijama od kojih su one glavne ostale potpuno nerazriješene, dajući prostora čitatelju da sam dolazi do zaključaka razmišljajući, vagajući argumente i izmjenjujući iskustva s drugim čitateljima. One kojima je striktan završetak bitan ostati će razočarani dok će kreativniji čitatelji s užitkom moći pustiti mašti na volju.

Svojim izrazom i kompleksnošću radnje serijal je više prilagođen mlađim čitateljima, u rasponu od 12 do 16 godina, premda će svaki ljubitelj originalnih priča moći u njemu podjednako uživati.

U iščekivanju njegove ekranizacije, obožavatelji ove autorice već mogu uživati u prvoj knjizi njene nove trilogije, Obsidian Mirror, u kojoj glavnu ulogu ovoga puta ne igra zatvor, već misteriozno i neizmjerno moćno zrcalo koje funkcionira i kao vremenski stroj. Davanje kognitivnih i nadnaravnih sposobnosti neživim objektima, formula je koju je Fisher odlučila ponoviti, a da li će ono, poput Kaznovara i Safika, oživjeti i u srcima čitatelja doznat će se tek po izlasku zadnje knjige u trilogiji. Kaznovar i Safik dostupni su na hrvatskom jeziku u ruhu izdavačke kuće Lumen.

 

Dolores Brbora Repozitorij
Tražilica