english English

Filmski negativci - likovi koji gledatelji vole mrziti

27.02.2014, 10:58:46
Filmski negativci - likovi koji gledatelji vole mrziti

Jedan od najčešćih motiva u filmu i umjetnosti općenito je borba između dobra i zla. Kvalitetno portretiran negativac jedan je od ključnih sastojaka gotovo svakog dobrog filma i neki od najupečatljivijih filmskih likova okorjeli su zločinci. Oni su brutalni, nasilni, inteligentni, psihotični, opsesivni, nemilosrdni i dolaze u svim mogućim formama; kao gangsteri, kriminalci, ubojice, lopovi, vještice, vampiri, liječnici, policajci, vanzemaljici...

Glumiti negativca san je svakog glumca jer osim što predstavlja veliki profesionalni izazov, to je i prilika za osvajanje najprestižnijih filmskih nagrada. Pojam vrhunskog filmskog negativca jedna je od najdiskutabilnijih tema u filmskom svijetupa je tako i vrlo teško sastaviti listu koja bi se poklopila s mišljenjem jednog, a kamoli svih fanova. Zato je potrebno naglasiti da je ovo samo mali dio beskonačnog popisa sjajnih filmskih uloga i negativaca koji su nam se zauvijek urezali u pamćenje.

1.      Darth Vader (Film: Ratovi Zvijezda, glumci: Hayden Christiansen, David Prowse, J.E. Jones.)

Najveći zlikovac u poznatom svemiru. Odgajan je da bude Jedi vitez, ali nakon što pobije svu djecu u školi za Jedije, prelazi na mračnu stranu i postaje Darth Vader, apsolutistički vladar Imperija koji uništava svakoga tko mu se nađe na putu i sukobljava se čak i s vlastitim sinom.

 

2.      Alex DeLarge (Film: Paklena Naranča, glumac: Malcolm McDowell)

Jedan od najluđih likova iz radionice genijalnog redatelja Stanleya Kubricka. Alex je možda najupečatljiviji zbog promjena kroz koje prolazi. U početku agresivni, sadistički nastrojeni mladić, nakon ekstremnog procesa „pripitomljavanja“ postaje miran i uzoran član društva da bi se na kraju vratio na staro.

3.      Frank Booth (Film: Plavi Baršun, glumac: Denis Hopper)

Nasilnik, sadist, mučitelj, silovatelj, vladar podzemlja u Lumbertonu, gradiću u Sjevernoj Karolini. Od pjevačice Dorothy Vallens stvorio je vlastitog roba nakon što joj je oteo dijete i ubio muža. Uživa u sadomazohističkim igama i snifanju kisika. Definitivno lik kakvog je mogao stvoriti samo David Lynch.

 

4.      Hans Landa (Film: Nemilosrdni Gadovi, glumac: Cristoph Waltz)

Uloga koja je u zvjezdane visine lansirala do tada relativno nepoznatog Cristopha Waltza i donijela mu Oscara za najbolju sporednu ulogu. Nacisti se prilično često pojavljuju kao negativci u filmovima, ali ono što pukovnika Landu čini posebnim je njegova elokventnost, hladnokrvnost i inteligencija.

 

5.      Keyser Soze (Film: Privedite Osumnjičene, glumac: Kevin Spacey)

Kriminalni genijalac, vladar podzemlja, učinkovit i nemilosrdan. Tijekom godina pobio je sve svoje neprijatelje, ali i većinu suradnika. Izgradio je kriminalno carstvo zahvaljujući trgovini drogom, a njegov identitet ne uspjevamo doznati do samog kraja filma.

6.      Sestra Ratched (Film: Let Iznad Kukavičjeg gnijezda, glumica: Louise Fletcher)

Užasna, sadistički nastrojena glavna sestra koja čvrstom rukom vlada psihijatrijskim odjelom jedne klinike i danas je, gotovo četrdeset godina od prikazivanja, jedan od najomraženijih filmskih likova. Koliko je uvjerljiva bila, svjedoči i podatak da je Fletcher za ovu ulogu dobila Oscara za najbolju žensku ulogu 1976. godine.

 

7.      Nicky Santoro (Film: Casino, glumac: Joe Pesci)

Santoro je bezobzirni mafijaš, kriminalni boss u Las Vegasu te prijatelj i zaštitnik vlasnika casina Sama Rosenthala. Voli mučiti, ponižavati i ubijati ljude, a njegova smrt jednako je nasilna kao i njegov život. Po mnogima najbolja uloga u bogatoj karijeri Joa Pescia.

 

8.      Max Cady (Film: Rt Straha, glumac: Robert De Niro)

Sjajni triler Martina Scorsesea obilježava sukob između psihopata Maxa Cadya (De Niro) i njegovog odvjetnika Sama Bowdena (Nick Nolte) koji ga je izdao i zbog kojeg Cady provodi godine u zatvoru planirajući osvetu.

 

9.      Terminator (Film: Terminator, glumac: Arnold Schwarzenegger)

Terminator je kiborg poslan iz budućnosti samo s jednim ciljem: da ubije Johna i Sarah Conor. Dizajniran od strane računala nazvanog Skynet, Terminator je vrhunski stroj za ubijanje kojeg je gotovo nemoguće uništiti.

 

10.  Annie Wilkes (Film: Misery, glumica: Kathy Bates)

Stephen King je jedan od rijetkih kojemu može poći za rukom da od naizgled dobrodušne kućanice stvori nestabilnog, poremećenog monstruma. Ima nešto u očima Annie Wilkes što čovjeku jednostavno utjeruje strah u kosti.

 

11.  John Doe (Film: Sedam, glumac: Kevin Spacey)

Još jedna nezaboravna uloga genijalnog Kevina Spaceya koji radi efekta iznenađenja nije ni potpisan na početku filma. John Doe je super inteligentni vjerski fanatik koji ubija inspiriran sa sedam smrtnih grijeha. Posvećen svom „poslu“ do krajnjih granica, na kraju se predao sam, ali ne prije nego je detektivu Millsu poslao glavu njegove žene

 

12.  Patrick Bateman (Film: Američki Psiho, glumac: Christian Bale)

Po danu uspješan, šarmantan poslovni čovjek koji se odjeva u najskuplja odijela i jede u najboljim restoranima u New Yorku. Po noći nemilosrdni, poremećeni serijski ubojica i seksualni manijak koji svoje žrtve ubija na sve moguće načine i svim mogućim oružjima.

 

13.  Inspektor Richard (Film: Zmajev Poljubac, glumac: Tcheky Karyo)

Možda malo manje poznat široj filmskoj publici, ali zato ne i manje pokvaren. Inspektor Richard zapovjednik je pariške policije koju je ustrojio kao svoju privatnu bandu. Policijski posao uspješno kombinira s reketarenjem, svodništvom, ubojstvima i trgovinom drogom.

 

14.  Alex Forrest (Film: Fatalna Privlačnost, glumica: Glenn Close)

Nakon „one night stand“ avanture, oženjeni odvjetnik postaje predmet terora nestabilne, posesivne, psihotične Alex Forrest koja ga počinje opsjedati, zvati ga na posao, slati mu prijeteća pisma, a na vrhuncu ludila otima mu dijete i odlučuje ubiti ženu. Film kao upozorenje za sve nevjerne muževe.

 

15.  Anton Chigurh (Film: No Country For Old Men, glumac: Javier Bardem)

Zaslužuje svoje mjesto u ovom odabranom društvu prvenstveno zahvaljujući oružju kojim ubija-pneumatskom čekiću kojim se ubijaju goveda. Govori malo, ali ubija precizno i nemilosrdno. Dojmu jezivosti pridonosi i Antonova, u najmanju ruku čudna frizura.

 

16.  William Cutting aka Bill The Butcher (Film: Bande New Yorka, glumac: Daniel Day-Lewis)

Bill Cutting je vješti i proračunati vođa bande koji željeznom šakom kontrolira svoj teritorij. Mrzi sve strance, posebno irske doseljenike, a sa svojim protivnicima se obrčunava brutalno i bez milosti. Oboružan je dvama noževima kojima savršeno barata pa nadimak „Mesar“ ne nosi samo zbog svoje profesije.

 

17.  Alonzo Harris (Film: Dan Obuke, glumac: Denzel Washington)

Još jedan predstavnik zakona na ovoj listi. Alonzo je elokventan, karizmatičan, inteligentan-i pokvaren do krajnjih granica. Svojim brutalnim metodama izgradio si je reputaciju na ulicama Los Angelesa, a policijski posao mu je samo paravan za vlastito bogaćenje.

 

18.  Joker (Film: Batman, glumac: Heath Ledger, Jack Nicholson, Cesar Romero...)

Najupečatljiviji (i definitivno najzabavniji) iz cijele plejade luđaka s kojima se Batman sukobljava.Nepredvidljiv, okrutan i psihotičan, Joker donosi kaos i uništenje gdje god da se pojavi, ali i istinski uživa u tome.

 

19.  Hans Gruber (Film: Umri Muški, glumac: Alan Rickman)

S jedne strane je savršeni zločinac Hans Gruber, a s druge John McClane, policajac sklon svim mogućim porocima.Kao čista suprotnost McClaineu, Gruber je hladnokrvan, proračunat zločinac finih manira koji operacijama upravlja iz udobnog naslonjača. Potpuno netipičan filmski zlikovac, ali možda je baš to ono što ga čini posebnim.

 

20.  Hannibal Lecter (Film: Kad jaganjci utihnu, glumac: Anthony Hopkins)

Hopkins je toliko maestralno odigrao ovu ulogu da je njegov Hannibal već postao dio pop-kulure. Sve vezano uz njega je strašno, bolesno, jezivo. Jedan od onih likova koji se urežu ljudima u pamćenje i o kojima razmišljaju još danima nakon odgledanog filma.

 

Davor Novevski

Fotografija: http://screencrush.com/warped-movie-villains/ Repozitorij
Tražilica