english English

Pravednik - serija o modernom Divljem zapadu

27.02.2014, 11:05:21
Pravednik - serija o modernom Divljem zapadu

Akcijska kriminalistička serija Justified, koju su hrvatski gledatelji imali priliku vidjeti u kasnim terminima na kanalu Nova TV i to pod imenom Pravednik, nastala je prema novelama američkog književnika Elmorea Leonarda.

Serija, čiji je idejni tvorac Graham Yost,  prati život Raylana Givensa, zamjenika šerifa koji se nakon kratke i burne epizode u Miamiju vraća u rodni Kentucky gdje susreće neke stare prijatelje, ali i čitavu lepezu živopisnih likova, odmetnika, kriminalaca, prostitutki i autohtonih američkih rednecka koji su toliko karikirani da daju seriji još jednu dodatnu humorističnu dimenziju.

Hladnokrvnog Raylana Givensa, čuvara zakona brzog na jeziku i na obaraču glumi izvrsni Timothy Olyphant koji je ostvario nekokliko zapaženih filmskih uloga, ali je možda ipak najpoznatiji po ulozi u kontroverznoj HBO-ovoj seriji Deadwood u kojoj također glumi beskrupuloznog šerifa s Divljeg zapada. Mnoge su poveznice između tih dviju serija a moglo bi se čak i reći da je Pravednik moderni vestern, ali bez produkcijskih troškova rekreacije američkog Divljeg zapada s kraja devetnaestog stoljeća.

Osim centralnog lika u seriji, valja spomenuti i glavnog negativca Boyda Crowdera kojeg utjelovljuje Walton Goggins, najpoznatiji po liku Shanea Vandrella u nagrađivanoj seriji Na rubu zakona. Boyd je Raylanov prijatelj iz djetinjstva i bivši kolega iz dana dok su su radili u rudniku u okrugu Harlan. Boyd u međuvremenu postaje vođa ubojite bande pljačkaša banaka te se on i Raylan nađu na suprotnim stranama zakona. Kroz za sada pet sezona serije, njihove se sudbine isprepliću te su u nekim trenutcima čak prisiljeni i surađivati.

Mnogo je aduta kojima će Pravednik privući potencijalne gledatelje,a jedan od njih je i specifični šarm i ugođaj američkog juga, živopisni likovi i urnebesni, sarkastični dijalozi između Raylana i njegovog šefa Arta Mullena. Pravednik je serija koja svoje nade polaže u sjajnog centralnog lika i njegovog glumca, kojemu su polako, ali studuiozno pridodani likovi iz njegove okoline i prošlosti koje portretiraju vrlo solidni glumci koji svršeno odgovaraju ulogama koje glume. Naposlijetku, sedam nominacija i dva osvojena Emmya dovoljno svjedoče o kakvoj se seriji radi.

Davor Novevski

Fotografija: http://www.t3.com/news/justified-seasons-1-3-now-exclusive-to-amazon-prime-instant-video Repozitorij
Tražilica