english English

Iskustvo sudjelovanja u programu Erasmus+ studenata Marina Kalauza i Kristiana Milkovića

23.01.2015, 15:20:34

 „U zimskom semestru 2014./2015. godine utočište smo pronašli u Ljubljani u sklopu Erasmus+ programa. Najveći grad u Sloveniji ima oko 250 000 stanovnika, od toga 40 000 studenata što Ljubljanu čini pravim studentskim gradom. Komunikacija nije bila nikakav problem s obzirom na to da starije generacije govore hrvatski (i srpski), dok oni mlađi znaju neke osnove hrvatskoga zahvaljujući ponajviše Severini i Petru Grašu, čije se pjesme svakodnevno vrte po brojnim slovenskim radio postajama. Dodatno, većina stanovnika Slovenije dobro govori i engleski jezik.

Fakultet društvenih znanosti smješten je u Bežigradu, sjevernom dijelu Ljubljane, udaljenome dvadesetak minuta pješke od samog centra. U sklopu fakulteta su brojne predavaonice, knjižnica, menza, fotokopirnica i kafići. Studentski su domovi u neposrednoj blizini pa područje vrvi od mladih intelektualaca od kojih su mnogi uključeni u raznorazne studentske i političke aktivnosti te se često na fakultetu otvaraju štandovi ili izložbe radi informiranja studenata.

Svi predmeti dostupni studentima na razmjeni imaju pet ili šest ECTS-a, a mnogi od njih se pohađaju na načelu da studenti umjesto završnog ispita ili kolokvija konstantno rade, spremaju eseje i seminare, a na predavanju se prezentiraju neke ideje i vode debate. Profesori su jako susretljivi a kolege s razmjene dolaze iz svih krajeva svijeta - najviše iz Njemačke, Francuske, Italije, Kine, Irske, Crne Gore itd.

Smještaj smo počeli tražiti dosta kasno, otprilike deset dana prije dolaska u Ljubljanu. Privatan smještaj koji smo pronašli preko Internetskog oglasa udaljen je pet minuta od fakulteta. Dvosobni stan od 57 metara kvadratnih plaćamo oko 600 eura s režijama mjesečno, što je prosječna cijena, ali kvalitetan smještaj može se naći i u studentskim domovima za otprilike 100 eura mjesečno.

Cijene hrane i pića u trgovinama približne su onima na hrvatskom tržištu. Menze su nešto skuplje od hrvatskih, ali su i dalje pristupačne i kvalitetne, a studentskim bonovima za hranu se može koristiti gotovo u svakom restoranu ili pizzeriji. Cijene obroka za studente variraju od dva do pet eura.

Javni promet jako je dobro organiziran i prava je rijetkost čekati autobus duže od pet minuta. Cijena mjesečne karte iznosi 20 eura. Alternativa javnom prijevozu su bicikli, kojih u Ljubljani ima jako puno, iako se često kradu; naš kolega iz Njemačke je u ova dva mjeseca već promijenio tri bicikle.

Ljubljana ima jako velik broj raznih klubova i barova. Glazbeni žanrovi u Ljubljani variraju od široke ponude underground-scene pa čak i do turbo folka, koji je u Ljubljani jako popularan. Prije izlazaka se preko facebooka često organiziraju zajednička druženja u studentskim domovima ili na Kongresnom trgu. I Slovenci i studenti s razmjene većinom su jako ugodni i susretljivi.

Uz to što je Ljubljana prekrasan grad, Sveučilište u Ljubljani ulaže puno vremena i truda u međunarodnu suradnju i programe za mobilnost studenata. Komunikacija i program za studente na razmjeni izvrsno su organizirani, a uz pomoć društvenih mreža studenti se informiraju o različitim događanjima. Udruga studenata ESN Ljubljana aktivno radi s Erasmus studentima i organizacijom raznih putovanja i kreativnih zabava trudi se zbližiti ih međusobno. Svakom studentu Sveučilišta u Dubrovniku preporučili bismo ovo nezaboravno iskustvo. U samo dva mjeseca u Ljubljani naučili smo puno toga i upoznali smo puno zanimljivih ljudi, različitih kultura i inovativnih profesora koji su nam na vrlo kreativan način pokazali drukčije pristupe u novinarskoj i politološkoj struci.“
Tražilica