english English

Iskustvo sudjelovanja u programu Erasmus+ studentica Marka Žmirka

29.01.2015, 14:19:42

„Prepričavanje mojega Erasmus iskustva i nije baš tekst koji stane na jednu stranicu iz razloga što sam prošao ne jedno, već takva tri. Budući da me uvijek svi pitaju kako je to moguće, ukratko ću vam ispričati zašto su to bile najbolje odluke koje sam napravio. Preskočit ću dio koji govori o upoznavanju nove kulture, jezika ili putovanja jer ste takve priče zasigurno već pročitali. Moja priča započinje odlaskom u Sevillu na Erasmus studentsku razmjenu 2011./2012., kada sam bio treća godina preddiplomskog studija međunarodne trgovine i kada sam bio student željan znanja, ali ne i jasne vizije kako svoje ciljeve ostvariti.

Odlazak u inozemstvo za mene je bio prekretnica jer sam upoznao mlade studente s kojima sam imao jednake interese i razmišljanja. Zajedno s njima ušao sam u svijet studentskih organizacija i shvatio koliko sam podignuo vlastitu produktivnost timskim radom, upoznao se s projektima i akcijama koje su drugi studenti razvijali i shvatio važnost liderstva, i neformalnog učenja kada sam dobio tim za rad na vlastitom projektu. Svi ti pojmovi što ih ističem, poput studentskih udruga, timskog rada, projekata, akcija i liderstva, nešto su što sam naučio na svojoj prvoj razmjeni.

Po povratku s razmjene tražio sam način kako poći po novo iskustvo što prije i dobio sam priliku otići u Madrid na Erasmus stručnu praksu novih pet mjeseci. Tamo sam se susreo s pojmom EU fondova i potpuno novim radnim okruženjem koje me je inspiriralo za sve daljnje korake što sam ih poduzeo po povratku te sam krenuo na edukaciju o EU fondovima u Zagreb.

Dvije godine nakon prve razmjene, 2014., član sam već pet organizacija od kojih sam u tri osnivač. Prošle sam godine bio projektni menadžer za Erasmus Student Network Hrvatsku; provodim edukacije za studente i srednjoškolce o "mekim" vještinama koje akademsko znanje ne pruža, uspješno vodim tim ljudi s kojima apliciramo na EU fondove. Također sam sudjelovao u znanstvenom radu i međunarodnom istraživačko-analitičkom timu za Europsku komisiju, prakse sam radio u tvrtki u Rusiji, St. Petersburgu i EU parlamentu u Bruxellesu, a ovaj tekst vam pišem s treće Erasmus razmjene - u Madridu.

Želim naglasiti da sam se transformirao u dvije godine iz ambicioznog studenta u uspješnoga jer sam pošao na razmjenu, vidio kako drugi mladi razmišljaju te im se pridružio. Sve iza toga pratilo je jedno drugo, i danas sa sigurnošću mogu reći da je prva razmjena bila prekretnica za uspjeh zbog kojeg sada znam kako ostvariti sve što želim i razlog zašto vam ne pišem o toploj španjolskoj klimi, kulturi, hrani i putovanjima, već o prilici da ovo iskustvo iskoristite za nešto puno više od toga.“
Tražilica