english English

Iskustvo sudjelovanja u programu Erasmus+ studentice Mije Marković

29.01.2015, 14:32:54

„Teško je u potpunosti objasniti zašto je odlazak na Erasmus najbolja odluka, ali činjenica je da nitko tko je pošao, nije požalio i svi će reći da je nevjerojatno iskustvo. I doista jest, pogotovo ako studiraš u Dubrovniku. Erasmus jest odlazak u nepoznato, ali ubrzo nepoznato postane poznato i onda više ne želiš poći doma. Ono što su na prvu novi ljudi, na kraju su  najbolji prijatelji s kojima proživljavaš nova iskustva i avanture. Nisi samo ti došao negdje sam; svi su, i spremni su na upoznavanje. U Mainzu ima nekoliko stotina Erasmus studenata svaki semestar, ali nisu samo oni otvoreni. Svi Nijemci, mladi i stari, ljubazni su i spremni odgovoriti na milijun (glupih) pitanja i pomoći koliko mogu. Ja ne govorim njemački, ali to nije nikakva prepreka jer svi govore engleski, bili oni erasmusovci ili njemački studenti.

Mainz ima dvije Erasmus skupine koje organiziraju druženja (Laser tag, Bowling,…), zabave (npr. Halloween), izlete, planinarenja i razgledavanja manjih gradova. Svaki semestar organizira se putovanje na nekoliko dana u grad poput Berlina ili Hamburga, te Mix tour (dva dana, 200 studenata, više od 30 nacija).

U Mainzu student dobiva pokaz s kojim mu je besplatan prijevoz u regiji, a ona uključuje i Frankfurt, koji je udaljen 40 min vlakom. Mainz ima više od 30.000 studenata, veliki kampus i nekoliko studentskih domova (cijena 300-400 eura). Domovi su prilično novi i čisti, a bira se između apartmana, dijeljenja apartmana s 3-4 osobe ili soba s dijeljenjem kuhinje i kupaonice s 8-12 ljudi. Ja sam na katu s 12 ljudi, i znam da ne zvuči privlačno, ali nije nikakav problem. Isprva je čudno, ali tako upoznaš sve ljude sa svog kata i poslije se dogovarate oko zajedničkog kuhanja i obroka. Naravno, ima i menza; jedna glavna s četiri menija i nekoliko manjih u većim zgradama odjela na kampusu. Obrok košta oko 2-4 eura, ovisno o tome što se sve uzme, ali obroci nisu loši. Hrana u trgovini nije skupa tako da je kuhanje jeftinija opcija, čak i ako si početnik u kuhanju kao ja.

Što se zabave tiče, svaki dom ima svoj bar u kojemu jednom tjedno bude zabava. To su uglavnom druženja uz pikado, biljar i stolni nogomet i, naravno, pivo (pivo i shooteri su jedan euro). U Mainzu ima dosta pubova i klubova, a može se poći i u Frankfurt u velike klubove.

Prijava za predmete se radi preko online portala, gdje pišu sve informacije o predmetu i satnica tako da svatko sam sebi pravi raspored. Često ljudi imaju predavanja tri ili četiri dana u tjednu. Ona nisu obvezna, ali većina studenata ide redovito jer je tako lakše pratiti gradivo. S obzirom na to da Erasmus u Mainzu postoji već dosta dugo, nudi se dosta predmeta na engleskome.

Iako je u Dubrovniku Erasmus relativno nova stvar, u svijetu je sasvim uobičajeno poći na jedan-dva semestra ili cijelo školovanje u drugu državu. Erasmus se ne može opisati riječima, već treba poći i vidjeti o čemu je riječ, a najvažnije je pravilo Uvijek reci da!“
Tražilica