english English

FORCA 2016.

24.02.2016, 16:28:56
FORCA 2016.


Svjetski tjedan novca (Global Money Week) globalna je inicijativa koja se počela obilježavati od 2012. godine. Ovu ideju podržala je i European Banking Federation(EBF), pa se od 2015. godine prvi put i u Europi počinje obilježavati Europski tjedan novca (European Money Week). Cilj je istaknutih manifestacija na svjetskoj i europskoj razini potaknuti svijest o značenju financijske pismenosti i financijskog obrazovanja mladih. Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku prepozao je važnost ove inicijative, pa u svjetskom i europskom tjednu novca organizira Simpozij

FORCA 2016:
Financijsko Obrazovanje – Razborita Cjeloživotna Aktivnost.

Ciljevi Simpozija su:

potaknuti osviještenost mladih o značenju posjedovanja financijskih znanja,
predstaviti rezultate provedenog istraživanja u okviru projekta „Financijsko znanje populacije srednjoškolaca Dubrovačko-neretvanske županije“,
organizirati edukativne programe namijenjene studentima i srednjoškolcima poradi unapređenja njihova financijskog znanja.

Program Simpozija koncipiran je u tri dijela. U prvome sudjelovat će znanstvenici i stručnjaci koji se bave problematikom financijske pismenosti:

dr. sc. Dajana Barbić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu prezentirati će važnost financijske pismenosti,
Snježana Levar iz Hrvatske narodne banke prikazat će rezultate istraživanja projekta „Mjerenje financijske pismenosti“, koji je, u organizaciji Hrvatske narodne banke i Hrvatske agencija za nadzor financijskih usluga, proveden na uzorku od 1.049 ispitanika,
doc. dr. sc. Iris Lončar s Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku predstavit će rezultate istraživanja projekta „Financijsko znanje populacije srednjoškolaca Dubrovačko-neretvanske županije“, koji je proveden u razdoblju od siječnja 2014. do prosinca 2015. godine uz obuhvat 4.601 srednjoškolca Županije.

U skladu s utvrđenom niskom razinom financijskog znanja populacije mladih, u drugom dijelu Simpozija bankari će na praktičnim primjerima upoznavati mlade s financijskim kategorijalnim sustavom. U programu sudjeluje deset predstavnika banaka koje djeluju na području grada Dubrovnika.

Drugog dana organizirana je besplatna „Škola financijske pismenosti“ namijenjena srednjoškolcima i studentima, koju će održati članice „Štedopis“ Instituta za financijsko obrazovanje iz Zagreba.

Bit će nam iznimna čast da svojom nazočnošću pridonesete kvaliteti planiranoga Simpozija, za koji se nadamo da će prerasti u kontinuiranu aktivnost našega Sveučilišta.

doc. dr. sc. Iris Lončar

predsjednica Organizacijskog odbora FORCA 2016 Repozitorij
Tražilica