english English

FORCA 2017.: Održana predavanja o financijskom obrazovanju

03.04.2017, 15:12:50

Drugoga dana obilježavanja europskog i svjetskog tjedna novca na Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku, u okviru Simpozija FORCA – Financijsko Obrazovanje Razborita Cjeloživotna Aktivnost, održala su se tri predavanja o financijskom obrazovanju, preferencijama mladih i osobnim iskustvima, namijenjena srednjoškolcima, studentima, ali i svima zainteresiranima.

U programu su, uz doc. dr. sc. Iris Lončar, nastavnicu Odjela, sudjelovali i bivši studenti Odjela Marijana Oreb, članica Uprave Hrvatske agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG-BICRO i Paulino Lonza, načelnik Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija.

Nakon uvodnog dijela, u kojem su nazočne pozdravile Ana Čeović u ime Dubrovačko-neretvanske županije i izv. prof. dr. sc. Ivana Pavlić, prorektorica Sveučilišta u Dubrovniku, doc. dr. sc. Iris Lončar predstavila je rezultate istraživanja projektnog tima I. Lončar & Z. Golemac: „Preferencije srednjoškolaca pri stjecanju financijskog znanja“. Istraživanje koje je uključilo 1.411 srednjoškolaca koji pohađaju završne razrede 16 srednjih škola Županije, ukazalo je da ih je najveći udjel (68,7%) zainteresirano za stjecanje znanje iz područja osobnih financija, a ohrabrujuće je da ih se čak 41,6% želi pobliže upoznati s različitim oblicima štednje. Posebno je interesantna činjenica da je 40,5% ispitanih kao optimalan način stjecanja financijskog znanja odabralo uključivanje financija kao zasebnog predmeta u školske programe.

Pozvani gosti, bivši studenti koji danas obnašaju važne dužnosti u financijskom sektoru, obratili su se potom nazočnim studentima i srednjoškolcima. Marijana Oreb poistovjetila je svoj poslovni uspjeh s transformacijom od ličinke do leptira. Kroz svoje izlaganje mladima je poručila da moraju biti spremni učiti cijeli život, nadograđivati svoja znanja i vještine, te prihvaćati nove ideje. Zatim je Paulino Lonza predstavio svoj profesionalni razvoj u kojem je ključnu ulogu, prema njegovim riječima, odigralo upravo izuzetno kvalitetno obrazovanje stečeno na bivšem Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu. Naglasio je da su znanja iz kolegija: računovodstvo, financijski menadžment, trgovačko pravo i javne financije bila kamen temeljac za stvaranje komparativnih prednosti koje su ga izdvojile od ostalih kolega u sustavu i omogućile njegov profesionalni razvoj i napredak do sadašnjeg položaja.Pravo na pristup informacijama

Zahtjev za pristup informacijama


Tražilica