english English

Stipendije Njemačkog saveznog parlamenta (Deutscher Bundestag)

03.07.2017, 11:19:01

Njemački savezni parlament (Deutscher Bundestag) već nekoliko godina raspisuje natječaj za više petomjesečnih stipendija, koje stipendistima omogućavaju neposredni rad sa zastupnicima Bundestaga. Stipendije su namijenjene angažiranim, mladim ljudima koji dobro govore njemački jezik, imaju ili će do početka stipendije (1.3.2018.) završiti visokoškolsku naobrazbu, a koji su mlađi od 30 godina na početku stipendije. Rok za prijavu na natječaj produljen je do 15. kolovoza 2017.

(Natječajni postupak provodi Njemački savezni parlament u suradnji s Njemačkim veleposlanstvom u Zagrebu.)

Njemački savezni parlament mladim ljudima sa završenim studijem iz 41 zemlje svijeta godišnje daje oko 120 stipendija. Program se odvija u suradnji sa Slobodnim sveučilištem u Berlinu ('Freie Universität Berlin'), Humboldtovim sveučilištem u Berlinu ('Humboldt-Universität zu Berlin') i Tehničkim sveučilištem u Berlinu ('Technische Universität Berlin').

Tijek programa

Program traje ukupno pet mjeseci, od 1. ožujka do 31. srpnja, i sastoji se predavanja, seminara i prakse kod jednoga od članova Bundestaga.

Na početku programa tri berlinska sveučilišta uvode sudionike programa u akademski život u Berlinu, a uprava Bundestaga daje uvid u parlamentarni rad.

Praksa kod zastupnika Bundestaga

Stipendisti se na cjelodnevnoj praksi kod zastupnika Bundestaga imaju priliku upoznati s različitim zadaćama koje obavljaju uredi zastupnika. Pritom je važno aktivno sudjelovanje: u to se ubrajaju stručne pripreme, sastavljanje govora, članaka i pisama, priprema sjednica i obavljanje tajničkih poslova.

Osim toga, stipendisti svoje zastupnike prate na sjednice odbora, klubova zastupnika i ostalih tijela Bundestaga te dobivaju uvid u interni način funkcioniranja, odnose i tijek procesa u parlamentu. Nadalje, previđen je posjet i izbornom okrugu zastupnika u čijem su uredu stipendisti na praksi.

Predavanja i seminari na sveučilištima i u političkim zakladama

Stipendisti su u ljetnom semestru upisani kao studenti na Humboldtovom sveučilištu u Berlinu. Ako žele, mogu se dodatno upisati na i neko drugo berlinsko sveučilište. Za vrijeme ljetnog semestra mogu pohađati do dva kolegija na Humboldtovom sveučilištu u Berlinu ili na nekom drugom berlinskom sveučilištu. Stipendisti također sudjeluju u znanstvenim popratnim programima Slobodnog, Humboldtovog i Tehničkog sveučilišta.

Osim toga, na studijskim seminarima političkih zaklada stipendisti dobivaju uvid u politički, gospodarski i kulturni život u Saveznoj Republici Njemačkoj.

Stipendija

Stipendija obuhvaća mjesečni iznos od 500 eura, besplatni smještaj, troškove putovanja u Berlin te zdravstveno osiguranje, osiguranje od posljedica nezgode i osiguranje od odgovornosti. Međunarodnu parlamentarnu stipendiju financira Bundestag.

Parlamentarna koordinacija

Pokrovitelj programa Međunarodne parlamentarne stipendije predsjednik je Njemačkog saveznog parlamenta prof. dr. Norbert Lammert.

Za parlamentarnu koordinaciju stipendijskog programa zadužena je Izvjestiteljska skupina međunarodnih programa Njemačkog saveznog parlamenta (izvjestitelj Bernhard Schulte-Drüggelte, član Bundestaga).

Rok prijave na natječaj za stipendije za 2018. godinu: 15. kolovoza 2017.

Za više informacija kliknite na: https://www.bundestag.de/ipsTražilica