english English

Meri Klaić - Karl-Franzens Universität, Graz, Austrija

24.03.2011, 11:16:34

Kroz vrijeme prijave za mobilnost i iščekivanje je li razmjena odobrena ili ne, niste ni svjesni što vas čeka. Definitivno svaka minuta uložena u prijavu za razmjenu studenata je vrijedna i vremena i živaca. Kako da vam približim nezaboravne trenutke provedene u drugoj državi sa studentima iz cijelog svijeta, putovanja, izlaske, dane provedene u knjižnici u kojoj ste vjerovali ili ne motivirani na rad?

Dolaskom u Graz, grad koji je proglašen gradom kulture 2003.godine, 50 000 studenata od kojih veliki broj čine stranci, ostavlja vas bez daha i naslućuje da je raznolikost sadržaja i zabave zajamčena. Moji kolege koji su već bili na mobilnosti pričali su mi svoja iskustva, no sve se to čini nerealnim dok sami ne postanete dio Erasmusa i već na početku zaželite da nikada ne završi. Vjerojatno većini prije prijave na mobilnost prolazi kroz glavu: „Znam li dovoljno dobro jezik strane jezike“? Ako ste jedan od tih, neka vas to ne zabrinjava. Pričanje dolazi samo od sebe jer nemate vremena za gubljenje i razmišljanje. Profesori maksimalno izlaze u susret Erasmus studentima, pa opet kad pogledate ako ste u Grazu, a slušate predmete na engleskom, ni tom profesoru to nije materinji jezik. Neka vam ovaj razlog ne bude prepreka za prijavu!

Jedino što bi naglasila su poprilično veliki troškovi, ali u te se troškove ubrajaju i putovanja i izlasci koji su sastavni dio svake Erasmus mobilnosti. Smatram da ne bi trebala duljiti jer najbolji potez bi bio da kontaktirate našu službu za međunarodnu suradnju, prikupite dokumente i napišete vlastito iskustvo o nezaboravnom Erasmus semestru ili godini.

Sretno svim budućim Erasmus studentima!
Tražilica