english English

Prof. dr. sc. Pero Maldini i student Mislav Ćimić na studijskom boravku u Chicagu

20.09.2017, 11:53:44

Prof. dr. sc. Pero Maldini, pročelnik Odjela za komunikologiju, i Mislav Ćimić, student prve godine diplomskog studija Mediji, od 1. do 17. rujna boravili su u Sjedinjenim Američkim Državama na DePaul University Chicago, College of Liberal Arts, Department of Political Science.

Studijski boravak u Chicagu nastavak je višegodišnje suradnje dvaju institucija, sada već na trećem zajedničkom projektu Zoon Politicon - Digital Game for Croatian Civic Education u okviru Global Learning Experience programa institucije domaćina, a u okviru Erasmus+ projekta mobilnosti između dvaju sveučilišta. Projekt je započet prošle godine nizom od više telekonferencijskih debata dviju skupina studenata i voditelja projekta prof. dr. sc. Richarda P. Farkasa i prof. dr. sc. Pera Maldinija, a sa svrhom nastavka dosadašnje uspješne suradnje, ovaj put na izradi edukativne aplikacije u području građanskog (političkog) obrazovanja. Tijekom lipnja, prof. Farkas i devet američkih studenata boravili su na Sveučilištu u Dubrovniku, gdje su zajedno s dubrovačkim kolegama dovršili drugu fazu projekta - konceptualizaciju scenarija i dizajn igre. Posjet DePaul Universityju u Chicagu, treća je faza ovog projekta tijekom koje je je izvedba aplikacije zaokružena i uskoro će biti podvrgnuta prvim testovima. Finalizacija projekta i lansiranje aplikacije u javnost planira se do kraja godine. Aplikacija će biti na PC platformi, besplatna, te će imati englesku i hrvatsku inačicu. Svrha aplikacije je unapređenje civilnih kompetencija i demokratskih vrijednosti mladih, prilagođena uzrastu srednjoškolske populacije i srednjoškolskim nastavnim programima.   

Tijekom boravka u Chicagu, studentima više studija društvenih znanosti te predstavnicima hrvatske dijaspore u Chicagu, u Arts and Letters Hall, prof. dr. sc. Pero Maldini održao je predavanje Croatia's Path to Democracy. Također, skupa s prof. dr. sc. Davorom Derenčinovićem, prodekanom Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te s domaćinom, prof. dr. sc. Richardom Farkasom, istaknutim američkim politologom i profesorom komparativne politike, studentima političkih znanosti svih studijskih godina na Department of Political Science održao je seminar s tematikom političkog identiteta i tranzicije postautoritarnih društava.

Uz aktivno sudjelovanje u Zoon Politicon Digital Game programu, Mislav Ćimić, kao predstavnik i voditelj dubrovačkog dijela tima, gostovao je na Radio DePaul, sveučilišnom radiju institucije domaćina. U jednosatnom ekskluzivnom razgovoru govorio je o suradnji, projektu, sudionicima te o Sveučilištu u Dubrovniku.

Treba reći da je s prof. dr. sc GianMariom Besanom, prorektorom i Marthom Mc Givern, izvršnom direktoricom i voditeljicom ureda za međunarodnu suradnju DePaul Universityja, dogovoren dolazak četvero studenata s Department of Polical Science u okviru Erasmus+ programa mobilnosti na Sveučilište u Dubrovniku u razdoblju od 1. veljače do 15. lipnja 2018. To će biti prvi studenti DePaul sveučilišta koji sudjeluju u Erasmus+ programu, te istodobno i prvi američki studenti koji će boraviti na Sveučilištu u Dubrovniku jedan semestar.   

Tijekom boravka u Chicagu, uz kampus DePaul Universityja i Northwestern Universityja, gdje su bili smješteni, profesor Maldini i Ćimić, skupa sa svojim domaćinima, obišli su i kampus University of Chicago, te mnoge kulturne znamenitosti i atrakcije Chicaga.

Linkovi:

http://www.depaul.edu/Pages/default.aspx

https://las.depaul.edu/academics/political-science/Pages/default.aspx

http://communication.depaul.edu/student-resources/student-media/Pages/radio-depaul.aspxPravo na pristup informacijama

Zahtjev za pristup informacijama


Tražilica