english English

Pročelnik Pomorskog odjela doc. dr. sc. Žarko Koboević sudjelovao na seminaru u Kini

27.11.2017, 14:53:04

Pročelnik Pomorskog odjela doc. dr. sc. Žarko Koboević sudjelovao je na 1st International Seminar on Belt and Road Initiative with Global Energy Interconnection, održanome od 5. do 18. studenoga 2017. u Pekingu, Kina, u organizaciji The Silk Road Academy of Chinese Academy of Social Sciences i The Institute of Quantitative and Technical Economics of Chinese Academy of Social Sciences podržanih od International Energy Forum.

Seminaru su nazočila 22 sudionika iz 18 država Azije, Bliskog istoka, Europe i Afrike; doc. dr. sc. Žarko Koboević bio je jedini hrvatski predstavnik. Seminar se održavao u Pekingu, Fushou i Tianjinu, ukupno 14 dana.

Još 2013. godine kineski predsjednik Xi Jinping predložio je  Silk Road Economic Belt i 21st Century Maritime Silk Road u 2015. godini, zajednički danas Belt and Road Initiative.  Inicijativa je izazvala pozitivne reakcije u međunarodnoj zajednici i veliku pozornost država (azijskih i europskih) uključenih u tu inicijativu. Inicijativa integrira simbol povijesne ih puteva svile s novim zahtjevima današnjice. Inicijativa ovoga kineskog programa kojemu je cilj održavati otvoreni gospodarski sustav, postići održivi razvoj koji se temelji na različitosti, neovisnosti i uravnoteženosti u naprednoj regionalnoj suradnji, razumljivijoj komunikaciji između civilizacija i očuvanju svjetskog mira i stabilnosti.

„Belt and Road“ inicijativa poziva na koordiniranje politika u povezanosti i infrastrukturi, trgovini, financijskoj integraciji i bližoj povezanosti između ljudi; dakle, uz suradnju na polju trgovine i investiranja, naglašava se doprinos razmjeni ljudi i kultura između „Belt and Road“ država, čime bi se postigao veći prosperitet gospodarstva i kultura.

Nekoliko je važnih područja djelovanja što se otvaraju ovom inicijativom, među kojima su: postizati konsenzus o suradnji, zajedničko graditi ekonomske koridore, promovirati povezanost infrastrukture (željezničke, cestovne, lučke, električne, informacijjske i telekomunikacijske) u državama „Belt and Road“ inicijative. Tome se dodaje i: usklađivanje tehnoloških i kvalitativnih sustava, unapređenje transporta i podržavanje transportnih projekata, povezivanje energetskih mreža i izgradnja suvremenih dalekovoda i sustava za prijenos velikih snaga, izgradnja suvremenih optičkih mreža između država Azije i Europe, izgradnja mreže suvremenih slobodnih trgovinskih zona unutar B&R mreže, proširivanje proizvodnih kapaciteta i investicijska suradnja, unaprjeđenje investiranja u infrastrukturu B&R država. Uz to ide: dublja suradnja između financijskih institucija i financijskog marketa, čvršća suradnja na pitanjima ekologije i zaštite prirode, zaštite voda, šuma i bio–raznolikosti, klimatskim promjenama, promoviranju uređene pomorske povezanosti, suradnja na pomorskoj povezanosti, ekonomiji, pomorskom zakonodavstvu koje povećava sigurnost, zatim unaprjeđenje suradnje i razmjene na polju kulture i društva, suradnja u obrazovanju, znanosti i tehnologiji, turizmu, zaštiti zdravlja i razmjeni ljudskih potencijala.

Pročelnik Koboević upoznao je domaćine i sudionike seminara s potencijalima Sveučilišta u Dubrovniku i mogućnostima za buduću suradnju. Također je predstavio grad Dubrovnik  kao grad turizma i pomorstva, ali i Dubrovačko-neretvansku županiju potencijalno tranzitnom regijom robnih, energetskih i prometnih tranzitnih pravaca s juga prema sjeveru, ili s jugoistoka prema sjeverozapadu, kao dio cjelokupnog neizbježnoga geostrateškog položaja Republike Hrvatske, posebno u područjima multimodalnih transporta između Azije i Europe. Pozvan na sudjelovanje u seminaru kao predstavnik akademske zajednice, istaknuo je mogućnost razmjene kadrova sveučilišne zajednice, ali i potrebe RH za unaprjeđenjem prometne i energetske infrastrukture, gdje se otvara put suradnji preko Kineske platforme „Belt and Road Initiative“, koja podrazumijeva dugoročno strateško planiranje, dok je već sada moguće ulaganje u projekte najjače gospodarske grane – turizma, koji je črvsto povezan i s drugim granama, kao što su promet, poljoprivreda i energetika.Pravo na pristup informacijama

Zahtjev za pristup informacijama


Tražilica