english English

Pročelnik Pomorskog odjela doc. dr. sc. Žarko Koboević sudjelovao na seminaru u Kini

27.11.2017, 16:20:30

Pročelnik Pomorskog odjela doc. dr. sc. Žarko Koboević sudjelovao je na „1st International Seminar on Belt and Road Initiative with Global Energy Interconnection“ održanom od 5. do 18. studenoga 2017. u Pekingu, Kina, u organizaciji „The Silk Road Academy of Chinese Academy of Social Sciences“ i „The Institute of Quantitative and Technical Economics of Chinese Academy of Social Sciences“ podržanih od „International Energy Forum“.

Seminaru je nazočilo 22 sudionika iz 18 država Azije, Bliskog Istoka Europe i Afrike, a doc. dr. sc. Žarko Koboević bio je jedini hrvatski predstavnik. Seminar se održavao u Pekingu, Fushou i Tianjinu ukupno 14 dana.

Još 2013. godine Kineski predsjednik Xi Jinping predložio je  „Silk Road Economic Belt“ i „21st Century Maritime Silk Road“ u 2015. godini, zajednički danas nazvane „Belt and Road Initiative“.  Inicijativa je izazvala pozitivne reakcije u međunarodnoj zajednici i veliku pažnju država (azijskih i europskih) uključenih u tu iniciativu. Inicijativa integrira simbol povijesne ih puteva svile s novim zahtjevima današnjice. Inicijativa Kineskog programa, čiji je cilj održavati otvoreni gospodarski sustav, postići održivi razvoj koji se temelji na različitosti, neovisnosti, i uravnoteženosti u naprednoj regionalnoj suradnji, razumljivijoj komunikaciji između civilizacija i očuvanju svjetskog mira i stabilnosti.

Belt and Road inicijativa poziva na koordiniranje politika u povezanosti i infrastrukturi, trgovini, financijskoj integraciji, i bližoj povezanosti između ljudi, dakle osim suradnje na polju trgovine i investiranja, naglašava se doprinos razmjeni ljudi i kultura između „Belt and Road“ država, čime bi se postigao veći prosperitet gospodarstva i kultura.

Nekoliko je važnih područja djelovanja koje se otvaraju ovom inicijativm među kojima su: postizanje konsenzusa o suradnji, zajedničko građenje ekonomskih koridora, promoviranje povezanosti infrastrukture (željezničke, cestovne, lučke, električne, informacijjske i telekomunikacijske) u državama Belt and Road inicijative, usklađivanje tehnoloških i kvalitativnih sustava, unapređenje transporta i podržavanje transportnih projekata, povezivanje energetskih mreža i izgradnja suvremenih dalekovoda i sustava prijenosa velikih snaga, izgradnja suvremenih optičkih mreža između država Azije i Europe, izgradnja mreže suvremenih slobodnih trgovinskih zona unutar B&R mreže, proširivanje proizvodnih kapaciteta i investicijska suradnja, unaprijeđenje investiranja u infrastrukturu B&R država, dublja suradnja između financijskih institucija i financijskog marketa, čvršća suradnja na pitanjima ekologije i zaštite prirode, zaštite voda, šuma i bio – raznolikosti, klimatskih promjena, promoviranje uređene pomorske povezanosti, suradnja na pomorskoj povezanosti, ekonomiji, pomorskom zakonodavstvu koje povećava sigurnost, unaprjeđenje suradnje i razmjene na polju kulture i društva, suradnja na polju obrazovanja, znanosti i tehnologija, turizmu, zaštiti zdravlja, suradnja u razmjeni ljudskih potencijala.

Pročelnik Koboević upoznao je domaćine i sudionike seminara s potencijalima Sveučilišta u Dubrovniku i mogućnostima za buduću suradnju. Također je predstavio grad Dubrovnik  kao grad turizma i pomorstva, ali i Dubrovačko-neretvansku županiju kao potencijalnu tranzitnu regiju robnih, energetskih i prometnih tranzitnih pravaca s juga prema sjeveru ili s jugoistoka prema sjeverozapadu, kao dio cjelokupnog neizbježnog geostrateškog položaja Republike Hrvatske, posebno u područjima multimodalnih transporta između Azije i Europe. Pozvan na sudjelovanje u seminaru kao predstavnik akademske zajednice, istaknuo je mogućnost razmjene kadrova sveučilišne zajednice, ali i potrebe RH za unaprjeđenjem prometne i energetske infrastrukture, gdje se otvara put suradnji preko Kineske platforme „Belt and Road Initiative“ koja podrazumijeva dugoročno strateško planiranje, dok je za najbrža moguća ulaganja već moguće u niz projekata najjače gospodarske grane – turizma, koji je usko povezan i s drugim granama kao što su promet, poljoprivreda i energetika. Repozitorij
Tražilica