english English

Znanstvena tribina: Grad na kružnom putovanju

19.04.2018, 13:08:23

Nova znanstvena tribina Sveučilišta u Dubrovniku pod nazivom Grad na kružnom putovanju održala s 18. travnja u sveučilišnom Kampusu.

Tribinom se analizirao koncept održivog turizma u Dubrovniku, s posebnim naglaskom na cruising turizam. Cilj je ovoj tribini bio predstaviti objektivnu analizu ove problematike (pozitivne i negativne strane, rizike, primjere dobre prakse, preporuke), i to s raznih aspekata (ekonomskog, sociološkog, kulturnog, ekološkog, pomorskog).

Na tribini su sudjelovali:

Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika,

prof. dr. sc. Ognjen Čaldarović, Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu,

dr. sc. Hrvoje Carić, Institut za turizam, Zagreb,

doc. dr. sc. Marijana Pećarević, Odjel za akvakulturu, Sveučilište u Dubrovniku,

doc. dr. sc. Žarko Koboević, Pomorski odjel, Sveučilište u Dubrovniku,

izv. prof. dr. sc. Sandra Uskoković, Odjel za umjetnost i restauraciju, Sveučilište u Dubrovniku.

Na tribini se tako moglo čuti kako se za 2019. u Dubrovniku predviđa 451 ticanje i 774 tisuće putnika, kako je istaknula Jelka Tepšić. Dodala je i kako je pokrenut projekt „Respect the city“,, akcijski plan u koji je uključen i crusing turizam do 2025. godine, a kojega je cilj održivi i odgovorni turizam. Profesor Ognjen Čaldarović govorio je o istraživanju i studiji koja će uskoro biti gotova a važna je za Dubrovnik zbog demografske i sociološke komponente. Pročelnica Pećarević iznenadila je prisutne činjenicom da su kruzeri glavni izvor sumpornih oksida u zraku te grafom u kojem su uspoređena taloženja sumpora na mjernim postajama u pet hrvatskih gradova - Dubrovniku, Splitu, Zadru, Rijeci i Slavonskom Brodu. Iz grafa je vidljivo kako je sumpornih oksida više u Dubrovniku nego u Slavonskom Brodu. Trenutni broj kruzera održiv je za Dubrovnik, zaključila je Pećarević istaknuvši da bi trebalo provesti i dodatna mjerenja. Hrvoje Carić ponudio je drugo viđenje - ono u kojem Dubrovniku ne trebaju filmski setovi jer je privlačan sam po sebi i svojoj kulturnoj baštini. Nismo čisti, more je zagađeno, mi bismo morali pratiti cruising tvrtke, njihova kretanja i njihov utjecaj, rekao je Carić. Pročelnik Pomorskog odjela Koboević istaknuo je kako cruiseri imaju najsofisticiraniju opremu i za prikupljanje i za razgrađivanje fekalnih voda, za razliku od manjih plovila i jahti. Sugovornica ove tribine bila je i docentica Uskoković, koja je govorila o usporedbi Dubrovnika i Venecije, koja, iako je poznata luka za kruzere, ima i bogatu industrijsku zonu koja je jedan od glavnih izvora njezine ekonomije. Govorila je i o posljedicama rata i obnove naše baštine, te o ekonomskoj krizi i odseljavanju lokalnog stanovništva.

Tribinu je moderirao doc. dr. sc. Josip Mikuš. Pozdravni govor održao je izv. prof. dr. sc. Martin Lazar, prorektor za međunarodnu suradnju i znanost.Pravo na pristup informacijama

Zahtjev za pristup informacijama


Tražilica