english English

U okviru plovidbene prakse brodom Naše more studenti posjetili svjetionik Palagruža

30.04.2018, 12:51:53

Studenti treće godine preddiplomskog studija Brodostrojarstvo tijekom plovidbene prakse na brodu Naše more, od 23. do 28. travnja 2018., posjetili su više pučinskih otoka uključujući i otok Palagružu. Brod Naše more, pod zapovjedništvom kap. Điva Benića, pristao je u Korčuli i Veloj Luci, na otoku Lastovu u Jurjevoj Luci, u Komiži na otoku Visu, te u Šipanskoj Luci, a posebno atraktivan bio je posjet našem najudaljenijem otoku Palagruži.

Studenti su, u pratnji prof. dr. sc. Željka Kurtele, obavljali redovite poslove održavanja broda i zadatke u sklopu plovidbene prakse, a lijepo vrijeme i mirno more omogućilo je sidrenje i iskrcavanje na plažu Veli Žalo ispod svjetionika Palagruža. Svjetionik je izgrađen 1875. godine a u zgradi svjetionika tijekom godine stalno u smjenama žive dva svjetioničara. Otok koji je dug samo 1400 i širok oko 300 metara je između ostaloga poznat po brojnim biljnim i životinjskim endemskim vrstama. Sa otoka se prostim okom može vidjeti  talijanska obala. Studenti su zahvaljujući susretljivosti svjetioničara razgledali kupolu na vrhu svjetionika u kojoj je još uvijek u slučaju nužde u funkciji originalni izvorni mehanizam okretanja leće svjetla koji radi na utege.

Tijekom ovog opsežnog putovanja brod Naše more je prešao oko 300 nautičkih milja (560 km), a uz spomenute otoke u plovidbi su razgledane i mnoge zanimljivosti obalnog pojasa uzduž rute putovanja.Pravo na pristup informacijama

Zahtjev za pristup informacijama


Tražilica