english English

„Poduzetnik živi neko vrijeme kako nitko ne želi, da bi nakon toga živio onako kako nitko ne može“

09.05.2018, 17:06:41

Poduzetnik Hrvoje Prpić održao je gostujuće predavanje o poduzetništvu s motom: „Poduzetnik živi neko vrijeme kako nitko ne želi, da bi nakon toga živio onako kako nitko ne može“, 8. svibnja 2018., na Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju.

Predavanje je započeo zanimljivostima s osobnog puta i razvoja, od dječaka do tinejdžera, lošeg učenika i nekoga tko je radio svakakve poslove samo da bi nešto zaradio. Govorio je o prvom zaposlenju u javnom sektoru, pa je objasnio kako je pokrenuo svoju tvrtku, na što se nadovezao s pričom o uspjehu koji je postigao s tvrtkom HGspot. Spomenuo je i potpisivanje ugovora s jednom od najvećih svjetskih internet modnih trgovina ASOS, te uspješno investiranje u kriptovalute.

Studentima računarstva i ekonomije i nazočnima prenio je više poruka, od toga da za razviti posao treba upornost, a da je za uspjeh potrebno puno vremena pa i oko 10 godina. „U tom periodu od deset godina krenut ćete energično, ali s vremenom ne smijete gubiti tu energiju. Nemojte slušati vaše mentore jer oni nerijetko gledaju iz svog kuta i nemaju sve informacije, savjete prihvatite ali nemojte uzimati zdravo za gotovo“, rekao je Prpić. Dodao je da „i mlijeko ima svoj rok trajanja pa tako i znanje“, te da informacije uvijek treba provjeravati i znanje unapređivati. U svojem je izlaganju istaknuo i da je cilj relativan, svakome drugačiji, a da je bitno ciljeve postaviti u skladu s trudom koji osoba želi uložiti da bi taj cilj ostvarila. Uz to, naglasio je i da iz koje god se pozicije krene, do cilja se može doći. „Suočit ćete se s lakšim i težim problemima, nemojte zanemariti ni jedne ni druge, probleme treba rješavati“, zaključio je Prpić.

Hrvoje Prpić je uspješan serijski poduzetnik, poslovni anđeo i investitor. Njegova prva tvrtka je bila lanac trgovina elektroničke opreme HGspot koju je započeo “u garaži. Posao se razvio do razine od više od 50 trgovina, 350 zaposlenih i prometa od 120 milijuna dolara. U tom je trenutku izašao iz tvrtke putem IPO-a i prodao svoje udjele u tvrtki. Od tad radi kao poslovni anđeo investirajući svoj kapital i znanje u lokalne i regionalne tvrtke.

Uvodno je gostujućeg predavača i nazočne pozdravio prorektor za međunarodnu suradnju i znanost izv. prof. dr. sc. Martin Lazar, koji je istaknuo, između ostaloga, kako je cilj na primjerima uspješnih poduzetnika i stručnjaka pokazati našim studentima kako se pripremiti za tržište rada i to ne samo za karijeru koja ih čeka po završetku studija, nego i za vrijeme studiranja.
Tražilica