english English

Odjel za umjetnost i restauraciju sudjelovao u obnovi Biskupijske palače

27.06.2018, 14:09:46

U periodu od 21. do 25. lipnja 2018. godine u  Dubrovniku je održana terenska nastava i radionica konzervacije i restauracije slika na platnu i drvu, a kroz obradu tridesetak slika u vlasništvu Dubrovačke biskupije. Slike su bile u depou nerestauriranih umjetnina desetljećima, dok je njih desetak tijekom godina restauriran u HRZ-u, Restauratorskom odjelu Dubrovnik, te će sada sve zajedno biti postavljene na zidove upravo restaurirane Biskupske palače, čije će svečano otvorenje biti 10. srpnja 2018.

Time će Biskupskoj palači, koja je više od četrdeset godina van funkcije, konačno biti vraćena izvorna namjena.

Terensku nastavu i radionicu za slike vodi Žana Matulić Bilač, konzervatorica-restauratorica savjetnica u Hrvatskom restauratorskom zavodu, Restauratorskom odjelu u Splitu i profesorica na Odsjeku za konzervaciju-restauraciju UMAS-a u naslovnom zvanju izv. prof., a u okviru nastavnog programa kolegija preventivne konzervacije i nastave na smjeru štafelajnih slika i drvene polikromirane skulpture.

Radovi su organizirani simultano s konzervatorsko-restauratorskim radovima na drvenom namještaju, okvirima i drvenoj skulpturi u vlasništvu biskupije, koji će  također biti postavljeni u prostorima obnovljene palače,  a obnovu vodi  konzervator-restaurator Joško Bogdanović, asistent Odjela  za umjetnost i restauraciju  Sveučilišta u  Dubrovniku, sa svojim studentima .

Na taj način ostvarena je integrirajuća suradnja profesora i studenata dvaju Sveučilišta odnosno odsjeka za konzerviranje-restauriranje.

Radovi su potaknuti i koordinirani od strane Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, a  podržani i financirani od strane Dubrovačke biskupije. Izbor i postav slika koncipirao je  prof. dr. sc. Joško Belamarić iz Instituta za povijest umjetnosti - Centra Cvito Fisković u Splitu.Pravo na pristup informacijama

Zahtjev za pristup informacijama


Tražilica