english English

2. međunarodna znanstvena konferencija SINCERE: Socio-ekonomski učinci digitalne transformacije

29.10.2018, 12:03:56

Socio-ekonomski učinci digitalne transformacije (Socio-Economic Effects of Digital Transformation) bila je tema 2. međunarodne znanstvene konferencije SINCERE - “Smart Ideas and a New Concept of Economic Regeneration in Europe, koja se, u organizaciji Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, održala na Sveučilištu u Dubrovniku od 25. do 27. listopada 2018.

U sklopu svečanog otvorenja obratili su se prorektor za međunarodnu suradnju i znanost izv. prof. dr. sc. Martin Lazar i prorektor i predsjednik Organizacijskog odbora i prorektor izv. prof. dr. sc. Nebojša Stojčić. Nakon pozdravnih govora održala se panel diskusija na kojoj su sudjelovali: Mirna Medica, viša savjetnica u DG NEAR Europske komisije za digitalno društvo i gospodarstvo, prof. Slavo Radošević, savjetnik Europske komisije za pametnu specijalizaciju  i profesor na University College London, prof. Alex Coad, savjetnik Europske komisije, jedan od vodećih svjetskih autoriteta u području istraživanja brzorastućih poduzeća i urednik časopisa Research policy, koji se već dugi niz godina ubraja među pet najboljih znanstvenih časopisa na svijetu iz područja ekonomije, i prof. Kate Orton Johnson, sociologinja sa Sveučilišta u Edinburghu.

Drugog dana Konferencije održao se, između ostaloga, okrugli stol u organizaciji Ekonomskog instituta u Zagrebu na kojem je bilo riječi o mogućnostima pametne specijalizacije te razvoju pametnih gradova u Hrvatskoj.

Tema konferencije bila je digitalna transformacija europskih gospodarstava. Naime, svijet u kojem živimo sve više postaje digitaliziran. Nove tehnologije mijenjaju naše društvo, kulturu i svakodnevni život. Prije svega, revolucioniraju način na koji naša gospodarstva djeluju. Proizvodi i usluge sutrašnjice bit će digitalni, što otvara mnoge mogućnosti za rast gospodarstava. Put prema iskorištavanju tog potencijala počinje danas i zahtijeva mijenjanje i prilagodbu ekonomske politike.

Konferencija se održala pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.Pravo na pristup informacijama

Zahtjev za pristup informacijama


Tražilica