english English

Studenti i nastavnici Odjela za komunikologiju i Odjela za ekonomiju u posjetu Europskom parlamentu

19.12.2018, 08:48:46

Na poziv Tonina Picule, hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu, prof. dr. sc. Pero Maldini, Stjepan Srhoj te dvadeset i dvoje studenata Odjela za komunikologiju i Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, od 11. do 14. prosinca bili su na studijskom putovanju u okviru kojega su posjetili Europski parlament u Strasbourgu.

Ovom posjetu prethodila je međunarodna konferencija Schengen – postignuća i očekivanja, održana 8. lipnja u Orašcu, povodom priprema za pristup Hrvatske schengenskom prostoru, a u organizaciji Ureda zastupnika Picule. Konferenciji su nazočili i naši studenti, koji su tada imali priliku informirati se i proširiti svoja znanja o problematici schengenskog prostora i ulasku Republike Hrvatske u njega.

Prilikom boravka u EU Parlamentu, studenti su se pobliže upoznali s radom te institucije, kao i s političkim, ekonomskim i organizacijskim aspektima i odnosima unutar institucionalne strukture EU. Uz obilazak EU Parlamenta, studenti su nazočili plenarnoj sjednici Europskog parlamenta i ceremoniji dodjele nagrade Saharov za slobodu misli, koju je 2018. godine dobio Oleg Sencov, ukrajinski filmski režiser, politički zatvorenik i borac za ljudska i građanska prava. Uz to, studenti su nazočili tematskom predavanju iz područja djelovanja institucija Europske unije, posebnom izlaganju zastupnika Picule, te multimedijalnoj prezentaciji o vrijednostima i politikama Europske unije. Uz radni dio, studenti su imali priliku obići kulturne znamenitosti Strasbourga, a putovanje je uključilo i kraće posjete Obernaiu, Ulmu i Salzburgu.

Studijski posjet je organizirao Ured zastupnika Tonina Picule, uz osobitu potporu Ivana Matića, dubrovačkog politologa i voditelja ureda zastupnika Picule u Bruxellesu.

Posjet Europskom Parlamentu omogućio je studentima izravan uvid u djelovanje ove ključne institucije Europske unije i upotpunio njihova znanja iz ovog područja, poglavito ona stečena kroz politološke kolegije na preddiplomskom i diplomskim studijima.Pravo na pristup informacijama

Zahtjev za pristup informacijama


Tražilica