english English

Objavljena knjiga izv.prof.dr.sc. Sandre Uskoković ANAMNESIS: Dijalozi umjetnosti u javnom prostoru

16.01.2019, 12:54:10

U nakladi izdavačke kuće UPI2M BOOKS objavljena je knjiga ANAMNESIS: Dijalozi umjetnosti u javnom prostoru, autorice izv. prof. dr. sc. Sandre Uskoković s Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku.

Knjiga je posvećena kulturnim i umjetničkim praksama koje uspostavljaju nove modele aktivnog sudjelovanja u stvaranju i mijenjanju kako urbane kulture tako i samog urbanog prostora s ciljem njegova slojevitijeg shvaćanja i korištenja. Kritička studija monografskog tipa na temu opstojnosti i spoznajnih potencijala umjetničkih intervencija u javnom prostoru grada, tematski je aktualna u ovo vrijeme krize i kritičkog preispitivanja praksi stvaranja grada u domeni javnog prostora. 

Djelo je izvoran i značajan doprinos razvoju znanosti jer obuhvaća tematski raspon koji do sada nije bio znanstveno sakupljen i obrađen u nacionalnim okvirima, a rijetka su izdanja ovoga tipa i u međunarodnoj znanstvenoj i stručnoj sredini. Iznimno je važna prisutnost i značajno djelovanje umjetnika i umjetničkih skupina posvećenih alternativnim načinima shvaćanja i korištenja javnog prostora u Hrvatskoj. Autorica tako svoje teze potkrepljuje konkretnim primjerima umjetničkih i aktivističkih udruga i umjetnika koji na njima svojstven način umjetničkog djelovanja upozoravaju na važnost interakcije umjetnosti i prostora, ali na pitanje njegove održivosti i funkcionalnosti.

Knjiga je namijenjena znanstvenoj, ali i veoma širokoj kulturnoj javnosti zainteresiranoj za život i budućnost suvremenih gradova i veliki je doprinos relativno malobrojnoj literaturi posvećenoj aktualnim prostornim studijama i suvremenoj estetičkoj teoriji objavljenoj kod nas.

Knjiga sadrži:

-          Poglavlja - Uvod, OU-TOPOS, Estetike otpora, Međuprostor, Grad kao dijalektička slika, Javni prostor umjetnosti: Etika autentičnosti, Događaj kao susret, Šamanizam u drugom prostoru, Emotivne geografije performativnosti, Koreografija prekinutog urbaniteta, Zaključak: Još jednom od začetka

-          Pogovor Oris stanja stvari, politika, društvo, Europa, Hrvatska i umjetnost te kultura (autorica Marina Gržinić)

-          Sažetak/Summary

-          Popis literature

-          Biografije umjetnika

-          Bilješka o autorici

-          Kazalo imena

Iz zaključka knjizi:

Knjiga „Anamnesis: Dijalozi umjetnosti u javnom prostoru“ kritički propituje kulturu prostora i ekonomsku eksploataciju javnog prostora, kako bi ukazala na širok raspon umjetničkih praksi koje omogućuju građanima da postanu suproizvođačima javnog prostora. Ilustrirana kroz navedene primjere u ovoj knjizi, suvremena umjetnost u javnom prostoru proizvodi specifično gledište u odnosu na kolektivnu kulturu i njenu afirmaciju u urbanom životu. Ona istražuje načine na koje umjetničke intervencije i prakse preobražavaju i simbolično oblikuju javni prostor, odnosno načine na koje pridonose promjeni značenja javnog prostora, u kojem korisnici mogu ponovo doživjeti eksperimentalni karakter osjetilnog iskustva.

Osvrt na knjigu objavljen je i u tiskanom izdanju i na web-stranici Jutarnjeg lista i na portalu www.culturenet.hr.  

Intervju: www.dubrovackidnevnik.hr.

___________

autorica: Sandra Uskoković

recenzenti: Ana Šverko, Feđa Vukić

urednica: Ivana Keser Battista

jezik: hrvatski / engl. summary

opseg: 279 str.

format: 22 x 15,5 cm

uvez: meki

ISBN: 978-953-7703-40-0

nakladnik: UPI2M BOOKS, Zagreb

cijena: 150,00 kn

_____________Pravo na pristup informacijama

Zahtjev za pristup informacijama


Tražilica