english English

Doc. dr. sc. Meri Šuman Tolić sudjelovala na Okruglom stolu u organizaciji Ureda predsjednice

08.03.2019, 14:41:07

U Uredu predsjednice Republike Hrvatske održan je Okrugli stol Predsjednice Republike na temu „Fiskalna decentralizacija i regionalni razvoj Republike Hrvatske“, na kojem su sudjelovali župani hrvatskih županija, predstavnici udruga županija, gradova i općina, nadležnih ministarstava, akademske zajednice te stručnjaci za fiskalnu decentralizaciju i regionalni razvoj iz Osijeka, Zagreba, Rijeke, Pule, Splita i Dubrovnika. Na Okruglom stolu sudjelovala je i nastavnica Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju doc. dr. sc. Meri Šuman Tolić.

Zahvalivši svim županima te gradonačelniku Bandiću na gostoprimstvu u njihovim županijama i Gradu Zagrebu, predsjednica Grabar-Kitarović u uvodnom obraćanju izvijestila je o ciljevima i rezultatima svojih posjeta hrvatskim županijama u sklopu programa „Izmještenog Ureda Predsjednice Republike“.

„Stupivši na dužnost Predsjednice Republike, a nakon razgovora s predstavnicima parlamentarnih stranaka i zajedničke detekcije sedam ključnih društvenih izazova, te nakon posjeta županijama u raznim povodima tijekom prve polovice 2015. godine, odlučila sam posjetiti sve županije u sklopu programa 'Izmještenog Ureda'“, kazala je Predsjednica.

Kao sedam ključnih društvenih izazova navela je demografsku krizu (depopulacija, starenje stanovništva, odlazak mladih), nedostatak dijaloga (kako u politici tako i u društvu općenito), opću društvenu krizu, izostanak jedinstvene gospodarske politike, slabost institucija tj. tromost administracije, izbornu godinu – godinu praznog hoda i nužnost reforme obrazovnog sustava.

Predsjednica Grabar-Kitarović odlučila se na program „Izmještenog Ureda čija je temeljna svrha bila podsjetiti na političku i moralnu odgovornost državne vlasti za rješavanje lokalnih problema te pridonijeti njihovu rješavanju, osnažiti načelo supsidijarnosti i apostrofirati županije kao ključne poluge uravnoteženog regionalnog razvoja Hrvatske, neposredno razgovarati sa županima, gradonačelnicima, načelnicima i njihovim suradnicima te se susresti s građanima.

Kao prinos rješavanju problema i otvorenih pitanja, predsjednica Grabar-Kitarović najavila je osnivanje Radne skupine s ciljem izrade smjernica za učinkovitiju fiskalnu decentralizaciju i daljnji regionalni razvoj Republike Hrvatske. Članovi Radne skupine su predstavnici udruga županija, gradova i općina, nadležnih ministarstava, akademske zajednice te stručnjaci za fiskalnu decentralizaciju i regionalni razvoj. Područja rada Radne skupine su funkcionalna decentralizacija, poslovanje lokalnih jedinica, indeks razvijenosti i regionalni razvoj, a rezultati i smjernice Radne skupine bit će predstavljeni javnosti u rujnu 2019. godine.

Nakon uvodnog izlaganja Predsjednice Republike uslijedila je rasprava na kojoj su sudjelovali

nazočni župani, predstavnici udruga županija, gradova i općina, ministarstava te ostali sudionici Okruglog stola, koju je Predsjednica ocijenila kao jedan od putokaza Radnoj skupini. „Radna skupna, uvjerena sam, u sljedećih nekoliko mjeseci potvrdit će opravdanost moje odluke o njezinom osnivanju te kvalitetnim radom ostvariti zacrtane ciljeve“, dodala je.

Izvor: www.predsjednica.hrPravo na pristup informacijama

Zahtjev za pristup informacijama


Tražilica