english English

Znanstvena tribina o malostonskoj kamenici

21.03.2019, 14:49:24
Znanstvena tribina o malostonskoj kamenici

„Malostonska kamenica: Što nam donosi budućnost?“ bila je tema šeste znanstvene tribine Sveučilišta u Dubrovniku koja se održala 20. ožujka 2019. u Kampusu. Na tribini su sudjelovali: prof. emeritus Damir Viličić s Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, v. d. pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i more DNŽ Ivo Klaić, predstavnik udruge „Stonski školjkari Vedran Kunica, doc. dr. sc. Ana Bratoš Cetinić s Odjela za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku i dr. sc. Rade Garić s Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.

Na tribini se tako moglo čuti o jedinstvenim značakama Malostonskog zaljeva koje ga čine pogodnim za uzgoj kamenica visoke kvalitete. Da bi na tržište izašle kvalitetne i zdravstveno ispravne kamenice obavljaju se redovite veterinarsko-sanitarne kontrole, a prati se i stanje ekosustava. Također, govorilo se o tome hoće li malostonska kamenica odoljeti razvoju prometa, industrije i turizma u okruženju, te može li se proizvodnja povećati, a kvaliteta zadržati. Od stručnjaka se moglo čuti i kako je ključno riješiti problem kanalizacije u Malostonskom zaljevu. Istaknuli su i kako kamenica filtrira do 8 litara mora na sat pri čemu u nju ulazi sve ono što se u moru nalazi, pa i štetne tvari. Inače, za uzgoj kamenica do tržišne veličine potrebno je 20 do 30 mjeseci. Autohtona europska plosnata kamenica Ostrea edulis zauzima posebno mjesto u svijetu, a uzgajala se još od rimskih vremena. Dok je na drugim područjima gotovo iščezla, u Malostonskom je zaljevu domaća, malostonska kamenica odolijevala i ratovima, i bolestima, i konkurentnim vrstama. Govorilo se i o poteškoćama s kojima se susreću školjkari, poput nedostatka operativne obale za privez, iskrcavanje i sortiranje kamenica. Konačno, riječi je bilo i o oznaci izvornosti Ministarstva poljoprivrede, te predstojećem stjecanju certifikata europske oznake izvornosti, u procesu u kojem sudjeluju i znanstvenici sa Sveučilišta u Dubrovniku.

Nakon izlaganja panelista, prisutni u publici postavljali su brojna pitanja koja su se odnosila na razvoj turizma, te na planirane projekte na području Malostonskog zaljeva, a koji bi mogli ugroziti uzgoj kamenica i drugih školjkara.

Skup je uvodno pozdravio prorektor za međunarodnu suradnju i znanost izv. prof. dr. sc. Martin Lazar, koji je istaknuo kako je povod za organiziranje ove tribine bila oznaka izvornosti Ministarstva poljoprivrede koji su ishodili stonski školjkari te blagdan sv. Josipa koji se tradicionalno obilježava kao dan malostonske kamenice.Pravo na pristup informacijama

Zahtjev za pristup informacijama


Tražilica