english English

Jean Monnet / Erasmus+ Project: Democratization and Reconciliation in the Western Balkans (oznaka: 587516-EPP-1-2017-1-AL-EPPJMO-NETWORK)

Proširenje EU prema istoku zamišljeno je, između ostalog, na temelju toga što bi promicalo konsolidaciju demokracije u zemljama kandidatima. Uspjeh istočnog proširenja dalo je dodatnu potporu širenju EU prema zapadnom Balkanu. Ipak, za razliku od njihovih srednjoeuropskih kolega, Zapadni Balkan je morao doživjeti svoje prijelaze u demokraciju doista od onoga što je Offe nazvao trostrukom perspektivom. Jugoslavenski ratovi devedesetih godina koji su uništili poluotok razvili su se istovremeno s prijelazima regije u demokraciju. Ovo ne samo da je prekinuo prijelaze u demokraciju u regiji, već je i nakon toga utvrdio teške prepreke etničkoj pomirbi i demokratskoj konsolidaciji.

Ovaj projekt Jean Monnet Networks ima za cilj izgraditi konzorcij visokih učilišta, organizacija civilnog društva i istraživačkih institucija u cilju razmišljanja o tome zašto politika EU za promicanje demokracije nije potaknula pomirenje na zapadnom Balkanu.

 Repozitorij
Tražilica