english English

Odjel za umjetnost i restauraciju

 Promocija knjige izv. prof. dr. sc. Sandre Uskoković

Promocija nove knjige nastavnice na Odjelu za umjetnost i restauraciju izv. prof. dr. sc. Sandre Uskoković Anamnesis: Dijalozi umjetnosti u javnom prostoru, u izdanju UPI2M books, održat će se u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara, 28. srpnja, u 21 sati, u Sponzi.

Pozivaju se  zaposlenici i studenti da se pridruže svečanoj promociji.

Knjiga Anamnesis: Dijalozi umjetnosti u javnom prostoru predstavlja radove hrvatskih umjetnika od devedesetih godina prošlog stoljeća do danas, koji istražuju kako percipiramo, zamišljamo i doživljavamo, te na koji način oblikujemo javni prostor. Ona nadilazi disciplinarne granice, provokativno otvarajući područje urbano-prostorne analize i misli, prema perspektivama i pristupima kreativaca iz “neurbanih disciplina. Knjiga je podijeljena u devet poglavlja koja pokrivaju teoretske, istraživačke i praktične pristupe dokumentiranja i djelovanja na javni prostor i grad, kroz različite umjetničke formate, uključujući ispitivanje načina na koji naša percepcija i sudjelovanje u urbanom okolišu bivaju izmijenjeni interakcijom umjetničkih praksi i projekata koji se bave javnim prostorom. Odabrani umjetnici i djela bilježe sljedeće prakse istraživanja odnosa: subjekta i svijeta, konteksta, umjetnika i gledatelja, kao i specifično ponašanje umjetnika prema vlastitom djelu i djelovanju u prostoru, uključujući participacijske estetike.

http://www.dubrovnik-festival.hr/hr/program/promocija-knjige-anamnesis-dijalozi-umjetnosti-u-javnom-prostoru

 Studijsko putovanje studenata konzervacije-restauracije tekstila u Švicarsku

Studentice smjera konzervacije-restauracije tekstila: Viktorija Pilon, Arin Zakinja, Sara Vladić i Sara Šimetić, u organizaciji i pod vodstvom nastavnice doc. dr. sc. Danijele Jemo i Matea Miguela Kodriča Kesovie, mag. art. rest., asistenta, bili su na studijskom putovanju od u Švicarskoj od 16. do 22. lipnja 2019.

Prisustvovali su vrlo značajnoj dvodnevnoj međunarodnoj znanstveno-stručnoj konferenciji iz područja konzervacije-restauracije tekstila ICOM-CC Textiles Working Group Interim Meeting 2019: “A Challenging Dimension: The Conservation and Research of Costume and Accessories“.  Važno je naglasiti da se stručni skupovi i kongresi iz područja konzervacije-restauracije tekstila održavaju iznimno rijetko, pa je ovo bila izvrsna prilika za studente. Na konferenciji je održano 21 usmeno izlaganje i 10 poster prezentacija. Autori iz raznih dijelova svijeta (Sjedinjene Američke Države, Kanada, Brazil, Velika Britanija, Italija, Njemačka, Egipat, itd.) prezentirali su aktualne stručne i znanstveno-istraživačke projekte iz područja konzervacije-restauracije tekstila. Teme su pokrivale široka područja istraživanja od važnosti pohrane i čuvanja u anoksičnim uvjetima (bez kisika) na primjeru oko 300 predmeta 17. stoljeća pronađenih u olupini broda u Nizozemskoj, preko analize apretura na svilenim tkaninama i čišćenja ukrasnih elemenata na tekstilu izrađenih od krila kukaca, pa sve do rekonstrukcije izgleda i kroja srednjovjekovnih odjevnih predmeta, restauracija i metoda izlaganja tekstilnih predmeta od egipatskih tunika, srednjovjekovnih kostima, engleskih kraljevskih odjevnih kompleta ili suvremenih modnih kreacija od kože.

Posebno važan bio je trodnevni boravak na Institutu u sklopu fondacije Abegg-Stiftung u Riggisbergu, inače vodećem Institutu u konzervaciji-restauraciji tekstila u svijetu. Fondacija posjeduje jednu od najvrjednijih zbirki tekstila koja se zasniva na privatnoj kolekciji osnivača. Stručni obilazak konzervatorsko-restauratorske radionice i boravak u Abbegu organizirala je Betina Niekamp, voditeljica radionice za konzervaciju-restauraciju tekstila na Institutu. Bilo je zanimljivo vidjeti različite projekte na kojima se trenutno provode istražni radovi i konzervatorsko-restauratorski zahvati, upoznati se s načinom funkcioniranja i organizacije restauratorske radionice i Instituta, te obići prostore u kojima se čuvaju jedinstveni primjerci tekstila i dokumentacije o svim predmetima koji su restaurirani u Abbegu.

Obilazak muzeja, koji se nalazi u sklopu Instituta, bio je pod stručnim vodstvom dr. Michaela Petera, stručnjaka za tekstile od 5. - 13. st., baršun, metal i ranu keramiku. U sklopu trajnog muzejskog postava mogli su se vidjeti izloženi iznimno vrijedni i jedinstveni predmeti od antike do baroka, te privremena jednogodišnja izložba „Luxury on the Nile – Late Antique Attire From Egypt“. Domaćini su također organizirali besplatan posjet Vili Abegg koja je bila privatni dom osnivača fondacije i Instituta, bračnog para Abegg, a danas je muzej.

Posjet Povijesnom muzeju Grada Berna obuhvaćao je obilazak muzejskog postava uz stručno vodstvo kustosice Susan Marti i posjet konzervatorsko-restauratorskoj radionici. Studenti su tako imali priliku vidjeti dijelove muzeja posvećene povijesti Berna i trajni postav posvećen vrijednim tekstilnim predmetima poput tapiserija, baršuna, misnog ruha i zastava. Uslijedio je i posjet konzervatorsko-restauratorskoj radionici za tapiserije koja se nalazi pri muzeju. Restauratorice tapiserija Maike Piecuch, MA i Stefanie Göckeritz dipl. kons./rest. (FH)  upoznale su nazočne s vrlo zahtjevnim konzervatorsko-restauratorskim radovima koji se trenutno odvijaju na četiri tapiserije u vlasništvu muzeja. Radi se o predmetima velikih dimenzija koji zahtijevaju poseban pristup i skrb.

Ovaj boravak u Švicarskoj organiziran je za grupu od deset ljudi jer su se studentima i nastavnicima sa Sveučilišta u Dubrovniku pridružile još kolegice iz Dubrovačkih muzeja: Barbara Margaretić, viša kustosica i voditeljica Etnografskog muzeja, Marija Vraničić preparatorica za tekstil, te Ljiljana Vilus Japec, viša preparatorica iz Etnografskog muzeja iz Zagreba i Melita Krnoul, viša restauratorica za tekstil iz Gradskog muzeja Varaždin. Uz snažnu edukacijsku komponentu i upoznavanje s iskustvima drugih stručnjaka iz ovoga područja, ovo je studijsko putovanje imalo za cilj i stjecanje novih poznanstava i uspostavu suradnje sa stručnjacima iz konzervacije-restauracije tekstila.

 Natječaj za dodjeljivanje stipendija studentima slabijeg socijalno - ekonomskog statusa

Senat Sveučilišta u Dubrovniku donio je Odluku o raspisivanju Natječaja za dodjeljivanje stipendija  redovitim studentima preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija Sveučilišta u Dubrovniku slabijeg socijalno – ekonomskog statusa za akademsku 2018./2019. godinu.

Tekst Natječaja i prilozi nalaze se na linku http://www.unidu.hr/novost.php?idvijest=10202

 Repozitorij
Tražilica