english English

Odjel za umjetnost i restauraciju

 POZIV NA RADIONICE ZA ODRASLE

Želite li kvalitetno provesti svoje slobodno vrijeme, stručno se usavršavati kroz kreativne tehnike izrađivajući predmete primjenjive u vašem svakodnevnom životu, izrađivati ih kao poklon sebi ili drugima, bolje upoznati sebe i svoje potrebe, upoznati osobe sličnih interesa?

Kreativne radionice izrade keramike nude sve navedeno. Radionice se temelje na upoznavanju različitih tehnika izrade keramike, pripreme gline, postupka sušenja, paljenja, glaziranja i oslikavanja keramičkih predmeta te čitavog niza trikova i tehnika kroz koje ćete pronaći svoj osobni izraz.

Jednom tjedno u trajanju od 3 puna sata, pod stručnim vodstvom akademske umjetnice Kristine Kojan Goluža i magistre umjetnosti Romane Manenica prepustite se širokim mogućnostima koje pruža ova tehnika.

Radionice će se odvijati u kasnim popodnevnim satima (17:00h-20:00h), te se upisuje svaki mjesec zasebno, odnosno može se polaziti ovisno o mogućnostima o čemu se vodi evidencija. Ukoliko polaznik prođe čitav program tečaja i svih tehnika u nekom vremenskom periodu , za radzoblje od 7,5 mjeseci polaženja programa po završetku će mu se izadti potvrda (certifikat). Radionice su namijenjene osobama starijim od 18 godina koje se prvi puta susreću s glinom i keramikom.

Prijave za novi ciklus radionica koje kreću od veljače primat će se do 31. siječnja 2017. na broj 098 945 3877 .

Veselimo se vašem odazivu !

 Donacija stručne literature Odjelu za umjetnost i restauraciju

Predsjednica Europskog doma Dubrovnik Adriana Kremenjaš Daničić uručila je 16. siječnja 2017. pročelnici Odjela za umjetnost i restauraciju doc. dr. sc. Sanji Žaja Vrbica zbirku stručne literature iz područja umjetnosti. Radi se o zbirci knjiga, monografija, enciklopedija, zbornika i vodiča iz područja povijesti umjetnosti te muzejske djelatnosti koja se sastoji ok ukupno 45 bibliotečnih jedinica.

„Ova je zbirka ostavština pokojne gospođe Katarine Baničević. Njezin suprug Petar čuo je da se mi u Europskom domu bavimo posudbom, prodajom i razmjenom knjiga, pa me njegov brat gospodin Andersen Baničević kontaktirao sa zamolbom da tu zbirku preuzmemo. Dio literature koji se odnosio na povijest umjetnosti odlučili smo donirati Odjelu za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku“, rekla je Kremenjaš Daničić. Pročelnica doc. dr. sc. Sanja Žaja Vrbica zahvalila je na donaciji i istaknula kako će ova zbirka biti na koristi i studentima i nastavnom kadru Odjela.

 Otvorena izložba Kroz dječje oči

Izložba Kroz dječje oči otvorena je 14. siječnja 2017. u palači Sponza, a riječ je o keramičkim radovima djece s poteškoćama u razvoju koja su  sudjelovala na programu neformalnog obrazovanja Radionice izrade keramike na Sveučilištu. Cilj je bio djecu upoznati s medijem keramike i omogućiti im da se sa svojim roditeljima u slobodno vrijeme kvalitetno druže i kreativno izraze.

Radionice keramike trajale su od listopada 2015. do travnja 2016. a  vodile su ih akademska umjetnica i docentica Kristina Kojan Goluža i magistra psihologije Tena Erceg uz suradnju s edukatoricom - rehabilitatoricom Anitom Šimović. Svoj je doprinos i potporu radionicama pružila i Romana Manenica, mag. art. Na radionicama su uz djecu bile prisutne i njihove učiteljice iz OŠ Marina Držića u Dubrovniku, logopedinja Ljerka Anđelković, defektologinja Eva Janet Maltarić - Spajić, radna terapeutica Magdalena Šurković i socijalna pedagoginja Daniela Lonac.

Godine 2015. pokrenula sam programe neformalnog obrazovanja za djecu s poteškoćama u razvoju jer sam sudjelovala na sličnim radionicama dok sam studirala u inozemstvu, a po povratku sam shvatila da kod nas nema aktivnosti tog tipa. Prijavila sam  projekt 'Keramička peć' na Zakladu Adris, koja nam je u svrhu nastave donirala 40 tisuća kuna, što je stvorilo uvjete i za drugi dio prijavljenog projekta, a to je pokretanje ovakvog programa.  Do sada je kroz program prošlo petnaestak djece u pratnji roditelja bez kojih rad i nije moguć, kazala je doc. dr. art. Kristina Kojan Goluža.

Psihologinja Tena Erceg istaknula je da su djeca reagirala jako pozitivno. Na radionicama su bili sa svojim roditeljima i učiteljima i htjeli smo što opušteniju i poticajniju atmosferu, te isprobavati različite senzorne podražaje. Za djecu s poteškoćama u razvoju nije bilo ovakvih radionica pa smo na ovaj način pokušali obogatiti njihovo slobodno vrijeme istaknula je Erceg. Izložbu je otvorila pročelnica Odjela za umjetnost i restauraciju  doc. dr. sc.Sanja Žaja Vrbica i otvorena je u palači Sponza do 20. siječnja 2017.


Tražilica