english English

Odjel za umjetnost i restauraciju

 Nastupno predavanje dr. sc. Danijele Jemo

U skladu s Odlukom o obliku i načinu provedbe nastupnog predavanja za izbor u znanstveno– nastavna zvanja, umjetničko-nastavna zvanja i nastavna zvanja („Narodne novine“ br. 129/05.) i Odlukom Senata donesenom na 141. sjednici održanoj 25. svibnja 2017., obavještavaju se svi nastavnici i studenti, da će u sklopu redovite nastave pred studentima, nastavnicima i Povjerenstvom za ocjenu nastupnog predavanja nastupno predavanje održati dr. sc. Danijela Jemo. Tema nastupnog predavanja je Dokumentiranje konzervatorsko-restauratorskog postupka na tekstilnim predmetima. Nastupno predavanje održat će se u središnjoj zgradi sveučilišnog Kampusa, na adresi Branitelja Dubrovnika 41, u učionici broj 110 u petak, 9. lipnja 2017. s početkom u 9.30 sati.

 Donacija dr. sc. Stijepa Mijovića Kočana Odjelu za umjetnost i restauraciju

Izložba alata iz stolarske radionice Marka Mijovića Kočana (Đurinići, 1906. – Zagreb, 1974.) otvorena je danas u Sveučilišnom kampusu. Pozdravnim govorima izložbu su otvorili rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Nikša Burum, pročelnica Odjela za umjetnost i restauraciju doc. dr. sc. Sanja Žaja Vrbica i dr. sc. Stijepo Mijović Kočan. Radi se o zbirci tradicionalnog alata za obradu drva iz radionice obitelji Kočan u Đurinićima iz pretežno 1915., a zbirka je poklon dr. sc. Stijepa Mijovića Kočana Odjelu za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku za obuku i rad studenata konzervacije-restauracije.

Ovom prigodom, rektor Burum i pročelnica Žaja Vrbica zahvalili su na vrijednoj donaciji i istaknuli kako alat svjedoči tradiciji koja postoji na ovom području dugi niz godina, ali i kako je donacija polučila rezultat jer su studenti već dio alata restaurirali i s njim će se služiti u svojemu radu. Mijović Kočan prisutnima je pročitao dvije pjesme sjećanja na oca – o njegovoj tamburici i o blanji (planjunu). Inače, Mijović Kočan napisao je zabilješku o alatu, u kojoj piše, između ostaloga, kako je najpoznatiji uradak njegovog oca tamburica koju je izradio još kao dječak, trinaestogodišnjak, uz stručno vodstvo svojega majstora kod kojega je učio zanat. Zabilježio je i kako je njegov otac obogaćivao naslijeđeni alat, nabavljao nove primjerke te kako je u radionici, u trenutku darivanja alata Sveučilištu u Dubrovniku, prema zapisanom bilo oko 400 različitih manufakturnih alatljika, a najznačajnije su blanje, njih 78, svaka drugačijega profila dlijeta te drvene stege, morse za učvršćivanje dasaka pri obradi itd.

Ovim povodom izjavio je i: „Sretan sam što sam mogao darovati alat Sveučilištu u Dubrovniku, u gradu moje mladosti, divnim i dragim osobama u toj sveučilišnoj kući i na restauratorskom odjelu, u nastavne i znanstvene svrhe jer sam i sam  bio sveučilišni nastavnik i znam koliko je valjano obrazovanje važno; drago mi je ako i ja tomu makar malo pridonesem. Dr. sc. Margarita Bego uzela je u ruke ostatak 'ćaćine tamburice', zamijetio sam silno njezino uzbuđenje i rekla je - mi ćemo je obnoviti! I, doista je obnavljaju. Usrećuju me. I moj izmučeni tata se smješka negdje iza kumulusa! Zahvalan sam nastavnicama Bego i  Žaja Vrbica, te nastavniku Denisu Vokiću  koji je preuzeo od mene darovani alat, na kraju i rektoru prof. dr. sc. Nikši Burumu, čija dobrota sve to omogućuje.“

Izložba alata bit će otvorena do 24. lipnja 2017.

 Izložba i instalacija dr. art. Iris Lobaš Kukavičić

Nastavnica Odjela za umjetnost i restauraciju dr. art. Iris Lobaš Kukavičić upriličila je izložbu „Deset susreta“  u Galeriji Dulčić Masle Pulitika. Radi se o sakralnoj izložbi s temom Isusa i Marije. Izložba je otvorena do 11. lipnja. Autor predgovora u katalogu i nastavnik Odjela za umjetnost i restauraciju Anto Kajinić, između ostaloga, istaknuo je: „Koliko je poznato, u hrvatskoj sakralnoj umjetnosti nitko dosada nije birano i planski obrađivao sve prizore susreta Isusa i njegove majke, pa su i time djela ove slikarice zavrijedila pristup posebne pozornosti. Riječ je o slikama BlagovijestBetlehemMadonaBijeg u EgipatPrikazanje u hramuKana GalilejskaIsusov susret s majkom na Križnom putuGolgotaSkidanje s križa i Gospino krunjenje.“

Instalacija dr. art. Iris Lobaš Kukavičić Igra i igre postavljena je u zračnom prostoru novog terminala Zračne luke Dubrovnik. Inicijativa za postav skulptura potekla je od arhitektice Lee Đurović Ruso koja je osjetila potrebu i važnost povezivanja arhitekture i suvremene umjetnosti. Direktor Zračne Luke Dubrovnik Roko Tolić prepoznao je ideju i podržao postavljanje instalacije i to kao trajnoga postava unutar novog terminala C. Prema njegovim riječima sa službenog otvaranja novog terminala, Vaterpolisti su postali novo obilježje ZL Dubrovnik.


Tražilica