english English

Odjel za umjetnost i restauraciju

 Anketa o kvaliteti nastavnih aktivnosti

Od 14. svibnja do 3. lipnja 2018. na Sveučilištu u Dubrovniku provodi se studentska anketa za vrednovanje kvalitete nastavnika i nastave. Anketa se izvodi preko Studomata te studenti mogu ili sa Sveučilišta ili iz svog doma u bilo koje vrijeme u navedenom periodu ispuniti anketu. Anketni upitnik je u potpunosti anoniman pa se prilikom spremanja danih odgovora u bazu podataka ISVU oni ne povezuju s informacijama o studentu odnosno ni na koji način ne mogu utjecati na vaše ocjene.

Cilj provođenja ovog istraživanja jest ocjena rada nastavnika na pojedinom predmetu, stoga pozivamo sve studente na ispunjavanje ankete (koje traje svega nekoliko minuta) u što većem broju. Vaši iskreni odgovori mogu ukazati na eventualne nedostatke i teškoće u nastavi te utjecati na unapređenje kvalitete nastave i nastavnika na Sveučilištu.

Više o načinu ispunjanja i izgledu ankete možete vidjeti na https://wiki.srce.hr/display/TUT/Anketa+-+Studomat

 Održano predavanje dott. ssa. Laure Speranza s instituta Opificio delle Pietre Dure iz Firenze

U europskoj godini kulturne baštine Odjel za umjetnost i restauraciju organizirao je predavanje dott. ssa. Laure Speranza, direktorice Odjela za konzervaciju- restauraciju metala i povijesnog oružja, keramike, plastike, stakla i drvene polikromirane skulpture instituta Opificio delle Pietre Dure iz Firenze, s temom: „The Crucifixies by Donatello and Brunelleschi, the great challenge.“ Opificio delle Pietre Dure je  Institut Ministarstva za zaštitu kulturnih  dobara Italije kojeg je 1588. godine osnovao Ferdinando I. Medici. Iako osnovan kao  radionica za izvedbu tzv. firentinskih mozaika početkom 20. stoljeća postao je  jedna od najznačajnijih javnih ustanova u svijetu koja se bavi konzervacijom i  restauracijom kulturnih dobara. Institut danas obuhvaća radionice za konzervaciju - restauraciju drvenih polikromiranih skulptura, tapiserija i tepiha, brončanih skulptura i oružja, zidnog slikarstva,  crteža i grafika, kamene plastike, „pietre dure“ mozaika, nakita,  štafelajnog slikarstva, keramike i tekstila. 

 Studenti Sveučilišta sudjelovali na 15. Međunarodnoj konferenciji studija konzervacije-restauracije

Studenti Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku sudjelovali su na 15. Međunarodnoj konferenciji studija konzervacije i restauracije, koja se ove godine održala u Splitu od 26. do 28. travnja 2018. Ove su godine na konferenciji sudjelovali studenti konzervacije-restauracije iz Zagreba, Splita, Dubrovnika, Praga, Beograda, Krakova i Ljubljane. Sveučilište u Dubrovniku predstavljali su studenti i mentori sa smjerova papir, drvo, tekstil i metal.

Studentice druge godine diplomskog studija, smjer papir, Mia Perković, Katija Maškarić, Iva Carević i Dora Franetović, pod mentorstvom dipl.konz-rest. Sanje Serhatlić, održale su predavanje s temom „Papermaking: The History and the Technique“.

Studentice prve godine diplomskog studija, smjer papir, Karmen Đanić, Valnea Gjivić, Barbara Butigan i Domenika Krasan izložile su poster, pod mentorstvom Tanje Dujaković, mag. art., na temu „Methods Used in Restoration of Flood Damaged Paper Objects“.

Studentice prve godine diplomskog studija, smjer drvo, Silvana DiCeglie i Katarina Prkačin predavanje pod mentorstvom  Joška Bogdanovića, mag.art, imale su s temom „Restauracija neobarokne komode venecijanskog porijekla“.

Studentica tekstila treće godine preddiplomskog studija Sara Vladić izložila je poster pod mentorstvom doc.dr.sc Danijele Jemo i Matea Miguela Kodrič Kesovie, mag.art, na temu „Story Behind 16th Century Damask Fragment from the Island of Lopud“.

Student treće godine preddiplomskog studija, smjer metal, Ivan Gnječ na predavanju, pod mentorstvom Marte Stanić, mag. art., govorio je o temi „Conservation and Restoration Procedures on Magnate Jewellery of Rudolf Normann von Ehrenfels“ .

Studentice druge godine preddiplomskog studija, smjer metal, Ira Fabrio i Antonia Kunjašić izložile su poster „Electrolytic Cleaning and Silvering“.

Studentice sa smjera papir Mia Perković, Katija Maškarić, Iva Carević i Dora Franetović, pod mentorstvom dipl. konz-rest. Sanje Serhatlić, osvojile su prvu nagradu „Zvonimir Wyroubal“ za najbolju PPT prezentaciju.


Tražilica