english English

Centar za turističku dokumentaciju i informaciju

Porast turističkog prometa potkraj 19. stoljeća kao i razvoj raznovrsnih djelatnosti koje ga prate svakako je doprinijeo da Dubrovnik postane vodeće turističko središte tadašnje Dalmacije. Istaknuti kulturni i javni radnici tog vremena, inteligencija i privredno poduzetništvo, jedinstveni su u težnji da se «afirmira stvaralačka sposobnost Dubrovnika i istaknu one pozitivne vrijednosti koje opredjeljuju važnost ovoga grada u skladu s najbljim tradicijama njegove prošlosti i sa zadatkom njegove budućnosti».

Bila je to pionirska inicijativa da se razvoju turizma priđe ne samo empirijskim, neposrednim rješavanjem, već znanstvenim metodama po uzoru na Institut za izučavanje turizma osnovan u Berlinu 1929. godine i na znanstveni rad Katedre za turizam, osnovane u Rimu 1925. godine.

Centar za turističku dokumentaciju i informaciju osnovan je 1938. godine kao Arhiv za turizam s ciljem da prikuplja, obrađuje, zaštićuje i širi informacije iz oblasti turizma i srodnih djelatnosti. Arhiv za turizam osnovan je na sjednici Radnog odbora za unapređenje turizma na Jadranu, održane u Sušaku 14. 5. 1938. godine kao zajednička znanstvena institucija triju jadranskih turstičkih saveza – Sušaka, Splita i Dubrovnika i trgovinskih i industrijskih komora Zagreba, Splita, Dubrovnika i Podgorice.


1961. godine Arhiv za turizam mijenja ime u Centar za izučavanje turizma a od 1979. godine, kada je pripojen Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu, djeluje pod sadašnjim imenom.

Od 2003. godine CTDI je u sastavu Sveučilišta u Dubrovniku.
Tražilica