Poziv studentima na radionicu u sklopu projekta Kulturna politika odozdo

U sklopu projekta “Kulturna politika odozdo” Art radionica Lazareti organizira radionicu za medijske djelatnike te studente medija u ponedjeljak 20. lipnja od 11 do 16 sati. Radionicu će voditi Matija Mrakovčić, urednica i novinarka portala Kulturpunkt.

Udruga Kurziv – Platforma za pitanje kulture, medija i društva, nakladnik portala Kulturpunkt.hr i dugogodišnji provoditelj edukacijskog programa Kulturpunktova novinarska školica, organizira jednodnevnu radionicu za novinare, medijske profesionalce i medijske početnike, vanjske suradnike medija te nakladnike medija, o temama sudioničkog upravljanja, civilno-javnog partnerstva i infrastrukture za kulturno-društvene djelatnosti.

Radionica će obuhvatiti uvod u navedene pojmove i primjere dobre prakse, case study lokalnog primjera sudioničkog upravljanja u kulturi te praktični rad na medijskim sadržajima. 

Za sudjelovanje u radionici potrebno je prijaviti se putem obrasca

Radionica se održava u sklopu projekta “Kulturna politika odozdo – Od dobrih praksi društveno-kulturnih centara do održivog okvira za sudioničko upravljanje” koji želi doprinijeti razvoju javne kulturne politike temeljene na sudjelovanju građana i civilnog društva u upravljanju lokalnim društveno-kulturnim centrima kao mehanizmu kojim se jača transparentnost, smanjuje korupcija i osigurava da se javnim resursima upravlja u interesu lokalne zajednice. 

Već više od deset godina koncept sudioničkog upravljanja u kulturi primjenjuje se u Zagrebu, Karlovcu, Čakovcu, Splitu, Rijeci, Dubrovniku i Puli. U tim se gradovima razvijaju društveno-kulturni centri kao novi oblici kulturnih institucija gdje postoji dijeljena odgovornost za prostor i sadržaje između civilnog društva i javne uprave, ali i među korisnicima prostora.

Iako sudionički model upravljanja omogućuje integraciju i interakciju svih pripadnika zajednice, stvaranje sadržaja i sudjelovanje u donošenju odluka, koncept i praksa nedovoljno su prepoznati u široj javnosti, što uzrokuje oskudno i neinformirano praćenje tih tema te, posljedično, nedovoljno sudjelovanje različitih dobnih i interesnih skupina u radu društveno-kulturnih centara. Stoga je osnaživanje medijskih radnica ključno za opće razumijevanje važnosti sudioničkog pristupa upravljanju javnom infrastrukturom.

Svim sudionicima radionice osigurani su ručak i osvježenje.

Predhodni članakPoziv na javnu obranu doktorskog rada pristupnice Ankice Džono Boban
Slijedeći članakRezultati Erasmus+ KA103 Natječaja za mobilnost studenata u svrhu obavljanja stručne prakse,2020.g