Zašto studirati na Sveučilištu u Dubrovniku?

Studiraj u međunarodnom okruženju!

Iako se prve asocijacije na grad Dubrovnik odnose na turizam, kulturu i povijesnu baštinu, s koje god strane i na koji god način dođete u Grad koji se piše velikim slovom, ne možete mimoići natpis Dubrovnik – sveučilišni grad. A s godinama sve više i međunarodni studentski grad. Jer, Sveučilište u Dubrovniku sve više privlači strane studente. Zašto? Zato što smo pokrenuli Master Double Degree program iz područja marketinga, ekonomije i turizma sa Sveučilištem u Palermu, Italija, čime je omogućeno našim studentima provesti dio studija na partnerskoj instituciji i steći dvije diplome – i Sveučilišta u Dubrovniku i Sveučilišta u Palermu! Između ostaloga, i zato što je svim studentima Sveučilišta osigurana je besplatna ulaznica za: kinopredstave, kazališne predstave, koncerte, izložbe, muzeje, za šetnju gradskim zidinama, neograničen broj puta. Smatrate li pak da je Dubrovnik skup grad za studente, može se istaknuti da većina njih povremeno i privremeno radi uz studij; naime, nude se velike mogućnosti rada preko Studentskog centra, posebice u hotelijerstvu. Uz to, Dubrovnik ima jedan od najmodernijih Studentskih domova u Hrvatskoj koji ima brojne sadržaje koji nadopunjuju kvalitetu studentskog života u Dubrovniku.

Dubrovačko sveučilište integrirano je, što znači da se sastoji od odjela, ne fakulteta. Šest je sveučilišnih odjela:

 • Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju,
 • Pomorski odjel,
 • Odjel za elektrotehniku i računarstvo,
 • Odjel za primijenjenu ekologiju,
 • Odjel za komunikologiju,
 • Odjel za umjetnost i restauraciju,

te se izvode i studij Povijest Jadrana i Mediterana i studiji Sestrinstvo i Kliničko sestrinstvo.

Po čemu se ističemo?

Sveučilište u Dubrovniku specifično je i po radu u malim skupinama čime je komunikacija s nastavnicima uvelike olakšana. Služba za profesionalnu orijentaciju i savjetovanje studenata intenzivno radi na povezivanju s tvrtkama radi obavljanja stručne prakse, pa se studenti mogu već tijekom studija susresti se s tržištem rada. Sve se češće dovode raznovrsni stručnjaci iz prakse, gospodarstvenici, i oni studentima prenose praktična znanja i vještine, te pobliže opisuju procese zapošljavanja u svojim tvrtkama (kako biti najbolji kandidat, što reći na intervjuu za posao i slično). Uz to, studentima Sveučilišta u Dubrovniku nudi se svake godine razmjena na temelju Erasmus+ programa, što znači da mogu semestar ili godinu provesti na nekome od europskih sveučilišta, a imaju i mogućnost stručne prakse u institucijama, tvrtkama, udrugama.

Koji se studiji mogu upisati?

Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju izvodi preddiplomske i diplomske sveučilišne studije Ekonomiju i Poslovnu ekonomiju (smjerovi: Marketing, Turizam, i IT menadžment), preddiplomski stručni studij Hotelijerstvo, restoraterstvo i gastronomija te preddiplomski stručni i specijalistički diplomski dislocirani stručni studij u Pločama Financijski menadžment; Pomorski odjel preddiplomske studije: Nautiku, Brodostrojarstvo i Pomorske tehnologije jahta i marina te diplomski studij Pomorstvo. Na Odjelu za elektrotehniku i računarstvo izvode se preddiplomski i diplomski studiji Elektrotehničke i komunikacijske tehnologije u pomorstvu i Primijenjeno/poslovno računarstvo, dok su na Odjelu za primijenjenu ekologiju preddiplomski studij Primijenjena ekologija mora i diplomski studij Marikultura. Preddiplomski studij Mediji i kultura društva i diplomski studiji Mediji i Odnosi s javnostima izvode se na Odjelu za komunikologiju. Odjel za umjetnost i restauracija izvodi preddiplomski i diplomski studij Konzervacija i restauracija artefakata od drva, papira, tekstila, metala i keramike. Izvan odjela izvode se preddiplomski stručni studij Sestrinstvo, specijalistički diplomski stručni studij Kliničko sestrinstvo te preddiplomski sveučilišni studij Povijest Jadrana i Mediterana, jedini takav u Hrvatskoj.

Stipendije

Sveučilište u Dubrovniku dodjeljuje stipendije i potpore redovitim studentima preddiplomskih sveučilišnih, preddiplomskih stručnih i diplomskih sveučilišnih studija.

Osim stipendija za izvrsnost, Sveučilište dodjeljuje stipendije financijske pomoći redovitim studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa.

Osnovna obilježja Sveučilišta u Dubrovniku su:

 • organizacijski ustroj koji nije kopija postojećih sveučilišta u Republici Hrvatskoj i financijsko poslovanje koje omogućuje potpunu integriranost Sveučilišta;
 • odjeli, na kojima se izvode sveučilišni i stručni studiji, te se ustrojava i izvodi nastavni, znanstveni i visokostručni rad u jednom znanstvenom ili stručnom polju;
 • izvedba nastavnih planova i programa u potpunosti usklađenih s preporukama Bolonjske deklaracije;
 • osiguranje prijenosa ECTS-kredita i mobilnost studenata i nastavnika;
 • poticanje aktivnog uključivanja studenata u nastavni proces, upravna tijela i istraživačke projekte te njihove izvannastavne aktivnosti;
 • kontinuirano praćenje kvalitete nastavnih aktivnosti temeljem obostranoga ocjenjivanja nastavnika i studenata;
 • poticanje nastavnog i znanstvenog usavršavanja nastavnika i suradnika;
 • održavanje i unapređenje unutarnjeg sustava kvalitete rada i poslovanja;
  praćenje potreba gospodarstva i društvene zajednice pri izradi novih nastavnih planova i programa kojima je ishodište u tradiciji i kulturi Dubrovnika, ali uz uvođenje novih i suvremenih programa na kojima će se stvarati nove tradicije;
 • otvorenost prema međunarodnoj suradnji radi privlačenja međunarodnih programa i stranih studenata.
Želiš li studirati s pogledom na more?

Ako želiš živjeti u turističkome, kulturnom i studentskom gradu, dođi na Sveučilište u Dubrovniku! Više od 1000 studenta iz cijelog svijeta dio su svojeg obrazovanja odlučili provesti na Sveučilištu u Dubrovniku, saznaj i ti zašto!

carnet
studomat
merlin
e-učenje upute
vizual knjižnice
prvi_dan03
carnet
studomat
merlin
library
carnet
merlin
e-učenje upute
portal
vizual knjižnice
lapis