Andrej Šarić, mag. ing. comp.

“Odlučio sam se za upis na Sveučilište u Dubrovniku jer studij ispunjava sve moje akademske interese, a to su prvenstveno: baze podataka, razvoj mobilnih aplikacija i robotika.

Još za vrijeme studija otvorio sam tvrtku ENUM Software s dvojicom studentskih kolega. Bavimo se razvojem softverskih rješenja i radim kao vanjski predavač na RIT Croatia u Zagrebu. Uz to često vodim radionice za tvrtke koje žele unaprijediti znanje svojih zaposlenika u području razvoja mobilnih aplikacija.

Već kao student, u vlastitoj sam tvrtki imao priliku raditi na projektima za grad Dubrovnik, a neki poznatiji su Brojač posjetitelja i Dubrovačko oko. Dok sam studirao, održao sam velik broj tehnoloških radionica i prezentacija na konferencijama što me je na koncu i usmjerilo prema akademiji i predavanju. Surađivao sam sa puno drugih tvrtki na pružanju softverskih rješenja i raznih integracija. Spomenuo bih Hrvatski Kišobran kao jednu od tvrtki s kojom imamo odličnu suradnju i s kojom smo imali priliku razviti poslovni sustav i korisničko sučelje sa web trgovinom i 3D konfiguratorom kišobrana.

Studij je ispunio sva moja očekivanja. Organizirana nastava, moderna predavanja, kvalitetna literatura i materijali za učenje olakšali su mi polaganje kolegija, a posebno bih izdvojio nastavnike, koje je profesionalno, otvoreno za bilo kakva pitanja i pomoć.

Iznimno mi je pomoglo znanje stečeno na kolegiju “Projektiranje informacijskih sustava”na kojem svladali smo cijeli proces projektiranja sustava i prikupljanja korisničkih zahtjeva.

To je znanje koje se primjenjuje svakodnevno u komunikaciji i radu s klijentima te planiranju budućih projekata. U većini situacija to znanje čini razliku između uspješno i neuspješno izvedenog projekta.

Najveći izazov u računarstvu je brzina kojom se trendovi mijenjaju. U svakom trenutku treba pratiti novitete koji izlaze na tržište i donositi svjesne promišljene odluke o tome koje od tih trendova pratiti i implementirati u svojem proizvodu. Pogrešan odabir tehnologije može unazaditi projekt mjesecima, te stvoriti velike probleme.

Imam jedan jednostavan savjet i tiče se domaćih radova i vježbi. Studentima savjetujem da odrađuju domaće radove i vježbe do kraja, te da ih ne preskaču ili polovično predaju. Domaći su radovi po mojem mišljenju jedna od ključnih stvari koje studentu osiguravaju akademski uspjeh jer im je to prilika ne samo da ponovei materijale s predavanja već i da se spreme za ispite.

Svi koji se odluče ostvariti karijeru u računarstvu moraju znati da su u ovom području vječni student jer neprestano izlaze novi jezici, tehnologije i sustavi koje trebate moći razumjeti i primijeniti. No, neka vas to ne obeshrabri jer je to i razlog zbog kojeg je programiranje jako zabavna i dinamična industrija. S titulom inženjera računarstva vaša budućnost nije siva!”

Andrej Šarić, mag. ing. comp.

Suvlasnik tvrtke ENUM Software

Predhodni članakE-MV-8-2021 Prijenosno autonomno površinsko vozilo
Slijedeći članakRezultati Erasmus+ KA103 Natječaja za mobilnost studenata u svrhu obavljanja stručne prakse,2019.g