LARIAT – UNIDU partner na novom HORIZON SeaClear2.0 projektu

Projekt HORIZON SeaClear 2.0, kao i njegov prethodnik H2020 SeaClear, ima za cilj koristiti robote za borbu protiv jednog od najozbiljnijih ekoloških problema na svijetu: morskog otpada. Rješavanje problema morskog otpada roniocima predstavlja opasnost za ljudske živote i ekonomski je neisplativo. Ova nova inicijativa financirana od strane EU ima namjeru pokrenuti flotu pametnih robota za prepoznavanje i uklanjanje morskog otpada nastavljajući se na uspjeh H2020 SeaCear projekta. Sustav koristi kombinaciju dronova, podvodnih rovera, autonomnih površinskih brodova i prilagođenih robotskih hvataljki. Koristeći umjetnu inteligenciju roboti mogu samostalno identificirati, locirati i sakupiti otpad. Cilj konzorcija je kroz ovaj projekt značajno proširiti mogućnosti sustava H2020 SeaClear.

Partneri koji provode H2020 SeaClear projekt proširili su konzorcij i dobili sredstva potrebna za nastavak daljnjeg rada na razvoju robotskog sustava i holističkog rješavanja problema morskog otpada kroz projekt: SeaClear2.0 – Scalable Full-cycle Marine Litter Remediation in the Mediterranean: Robotic and Participatory Solutions.

Projektom SeaClear2.0 planira se ići dalje od tehnoloških inovacija, integrirajući najsuvremenije tehnologije u sveobuhvatan pristup koji uključuje zajednice u pronalaženju rješenja za onečišćenje morskim otpadom, povećavajući vrijednost otpada i doprinoseći kreiranju politika utemeljenih na znanosti.

Tehnološka srž SeaClear2.0 je znatno nadograđen robotski sustav za automatizirano sakupljanje otpada, koji može ići dublje, podizati teži otpad i uhvatiti se u koštac s površinskim otpadom. Projekt će započeti poboljšanjem senzorike od sonara visoke rezolucije, kao i drugim vrstama senzora poput senzora za mikroplastiku i elektromagnetskih senzora. Planira se i razvoj pametne, upravljive grabilice koja može pokupiti veći otpad, poput guma, bicikala ili cijevi. Za nošenje glomaznijeg, težeg otpada, znanstvenici će dizajnirati novi nosač s fleksibilnim pregradnim komorama za različite vrste otpada, slično podesivim pregradama ladica. Površinski otpad prikupljat će autonomni mobilni tim koji može raditi u ograničenim i plitkim područjima. Novi sustav moći će zajednički djelovati s verzijom SeaClear1.0.

S gotovo pola milijarde tona plastike koja svake godine ulazi u europska mora, tehnološka rješenja za prepoznavanje i uklanjanje otpada moraju biti povezana s društvenim intervencijama kako bi se spriječilo i smanjilo stvaranje i ispuštanje otpada od strane građana. SeaClear2.0 će osnažiti i aktivirati građane angažirajući ih kroz razne aktivnosti upoznavanja s okolišem, razvojem aplikacije za prijavu otpada s igricama, akcije čišćenja, izložbe, natjecanja i umjetničke instalacije. Tim će također predložiti bolja rješenja za razvrstavanje i recikliranje kako bi se povećala vrijednost prikupljenog otpada te radit će s lokalnim zajednicama na razvoju novih preporuka za rješavanje nedostataka u zakonodavstvu.

Novi, poboljšani sustav bit će demonstriran u 3 demonstracije u punoj veličini i 3 pilot lokacije diljem Mediterana. Osim toga, projekt će financirati 5 potprojekata za validaciju dijelova sustava i pristupa u drugim regijama mediteranskog bazena.

Projekt HORIZON SeaClear2.0 započet će 1. siječnja 2023. i trajat će 48 mjeseci. Ukupni proračun projekta je 9.086.305,00 €, od čega 7.971.863,50 € financira EU, a više od  850.000 € budžeta rezervirano je za UNIDU.  Konzorcij se sastoji od 13 partnera iz 9 zemalja, koji su stručni u raznim poljima djelatnosti; uključivanju javnosti, kreiranju strategija, robotskoj percepciji i upravljanju, umjetnoj inteligenciji, pomorskoj tehnologiji, ronilačkim operacijama te razvrstavanju i recikliranju otpada: Tehničko sveučilište Delft ( Nizozemska, koordinator projekta), Regionalna agencija Dunea (Hrvatska), Fraunhofer Institut (Njemačka); Hamburg – lučka uprava (Njemačka), Isotech (Cipar), M.Danchor (Izrael), Subsea Tech (Francuska), Técnicas y Obras Subacuáticas (TECNOSUB) (Španjolska), Tehničko sveučilište Minhen (Njemačka), Sveučilište u Dubrovniku (Hrvatska), Tehničko sveučilište Cluj-Napoca (Rumunjska), Veolia (Francuska) i Venice Lagoon Plastic Free (Italija).

Voditeljica projekta na UNIDU je izv.prof.dr.sc. Ivana Palunko, voditeljica Laboratorija za inteligentne autonomne sustave (LARIAT) s Odjela za elektrotehniku i računarstvo čiji istraživački tim doprinosi tehnološkom razvoju sustava iz područja robotike, umjetne inteligencije i automatskog upravljanja, a u projektu sudjeluju još i izv.prof.dr.sc. Marijana Pećarević, izv.prof.dr.sc. Ana Bratoš Cetinić, doc.dr.sc. Marina Brailo, doc.dr.sc. Kruno Bonačić s Odjela za primijenjenu ekologiju, kako bi se osiguralo da sustav robota koji će se razviti ni na koji način ne ugrožava biljni i životinjski svijet u morskom okolišu te izv.prof.dr.sc. Nebojša Stojčić s Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, koji daje pristup projektu kroz studiju izvodljivosti kako bi se dodatno istražila ekonomska isplativost ovakvog sustava.

Predhodni članakMr. sc. Nikolina Trojić i Mila Koludrović, mag. oec. održale gostujuće predavanje
Slijedeći članakLARIAT – UNIDU partner of the new HORIZON SeaClear2.0 project