Partnerski sastanak projekta MARLESS

Prvi partnerski sastanak projekta MARLESS održan je 14. prosinca 2020. online putem Zoom platforme. Ovaj strateški projekt se provodi u okviru INTERREG programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014-2020, a bavi se problemom otpada u Jadranskom moru s različitih aspekata što uključuje praćenje količine otpada moru, podizanje svijesti građana o tom problemu, pilot aktivnosti kojima je svrha testirati eksperimentalne procese uklanjanja otpada iz mora, kao i prekogranično upravljanje koje bi smanjilo količinu otpada koji dospijeva u Jadransko more.

Na sastanku se raspravljalo o dosadašnjim aktivnostima i planovima za sljedeću godinu. Predstavnik glavnog partnera, Regionalne agencije za zaštitu okoliša i prevenciju regije Veneto predstavio je financijski aspekt projekta kako je Sveučilište u Dubrovniku zadovoljilo sve kriterije prijave troškova. Predstavnik Istarske Regionalne Energetske Agencije zadužene za komunikacijske aktivnosti projekta istaknuo je utjecaj trenutne pandemije na održavanje samih događanja vezanih uz projekt te nemogućnost organizacija skupova uživo. Prvi projektni sastanak priveden je kraju zajedničkom fotografijom te čestitkama za predstojeće blagdane.

Uz navedene partnere, na projektu još sudjeluju regije Veneto, Friuli Venezia Giulia, Apulia i Emilia-Romagna, Sveučilište u Bologni te nevladina organizacija Cetacea Foundation s talijanske strane, dok Hrvatsku predstavljaju Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković, Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije, Istarska županija. Sa Sveučilišta u Dubrovniku u projektu sudjeluju znanstvenici Odjela za akvakulturu i članovi Laboratorija za inteligentne autonomne sustave s Odjela za elektrotehniku i računarstvo.

Predhodni članakGodišnja priznanja za osobita postignuća zaposlenika Sveučilišta
Slijedeći članakBožićna i novogodišnja čestitka