Studenti i alumni Odjela za komunikologiju sudjelovali na treningu Novinarstvom protiv dezinformacija

Gong je organizirao trening “Novinarstvom protiv dezinformacija” za 20 novinara i novinarki, studentica i studenata novinarstva protekli vikend u Zadru. Sudjelovali su studenti diplomskog studija Mediji na Odjelu za komunikologiju Ivana Hladilo i Toni Jurić te alumni Odjela Anja Nagy, Elena Vračarić, Ivan Jukić, Nada Vukotić i Aida Čakić.

Cilj treninga bio je otvoriti diskusiju o svim faktorima koji doprinose rasprostranjenosti i utjecaju dezinformacijskih narativa koje su proteklih godina potresle medijske scene i političke sustave. Također, ovom edukacijom nastojalo se stvoriti prostor za razmjenu iskustava među kolegicama i kolegama, te potencijalnu buduću suradnju.

Profesorica Irena Radej sa Sveučilišta Sjever, profesorice Andrea Vranić i Mirjana Tonković s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, novinarka i urednica Đurđica Klancir, novinarka i fact-checkerima Katarina Bulatović, te Dražen Hoffmann i Svjetlana Knežević iz Gonga kroz interaktivne rasprave izveli su dva dana pilot programa s fokusom suzbijanju i prevenciji i suzbijanju dezinformacija.

Ovaj trening dio je projekta “Pro-fact: Razotkrivanje COVID-19 dezinformacijskih narativa u Hrvatskoj istraživanjem, provjerom točnosti činjenica i edukacijom”. Riječ je multidisciplinarnom projektu čiji je nositelj Gong, a partnerice su Fakultetom političkih znanosti u Zagrebu, Sveučilištem u Dubrovniku, Faktografom, Fakultetom elektrotehnike i računarstva. Na projektu surađuju i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinarki Hrvatske (SNH). Sljedeći ovakav trening trebao bi biti održan sljedeće godine u organizaciji Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku.

Predhodni članakEdukacija i radionica “Participativnog budžetiranja” u Centru za mlade
Slijedeći članakErasmus studenti na ternskoj nastavi u hotelu Hilton Imperial Durovnik