Sveučilište u Dubrovniku domaćin prvog InnovaMare Roadshowa

Dosadašnji rezultati strateškog IT-HR InnovaMare projekta predstavljeni su na prvom InnovaMare Roadshowu u Dubrovniku koji se održao od 27. do 29. travnja 2022. u organizaciji Sveučilišta u Dubrovniku kao jednog od partnera na projektu.

Tijekom tri aktivna dana Roadshowa održane su brojne radionice i prezentacije znanstveno-istraživačkog sektora iz područja pomorskih tehnologija za privatni i javni sektor, kao i prezentacije očekivanih trendova i prognoza budućeg razvoja, uz mogućnost financiranja novih projektnih ideja. Naglasak je stavljen na prilikama i mogućnostima umrežavanja kroz dijalog, prijenos znanja i zajednički razvoj novih projektnih koncepata te uspostavljanje partnerskih konzorcija.

U petak, 29.4.2022. u Laboratoriju za Marikulturu Sveučilišta u Dubrovniku, na Bistrini, održan je “BLUE EVENT 2”, prezentacija i demonstracija novih modela i rješenja za primjenu pomorskih tehnologija u sklopu projekata IT-HR InnovaMare, H2020 SeaClear & IT-HR MARLESS. Sudionici su imali priliku nazočiti predstavljanju sustava bespilotnih podvodnih i površinskih plovila i bespilotnih letjelica za pronalaženje i prikupljanje otpada, sustav autonomnih robota koji identificira i prikuplja otpad s površine mora i autonomnog vozila koje može mapirati zakrčena vodena područja. Prezentacija i demonstracija inovativnih rješenja za očuvanje Jadranskog mora organizirana je kako bi se pokazala važnost i moguća primjena ovih rješenja koja su otvorila nove mogućnosti u području pomorskih tehnologija. Tijekom prezentacije bilo je moguće snimiti prototipove i demonstracije novih rješenja, te razgovarati s predstavnicima projekata za sva dodatna pitanja.

Strateški projekt IT-HR InnovaMare identificirao je potrebu očuvanja Jadranskog mora, koji uključuje ekosustav dionika i multidisciplinarni pristup koji uključuje sveučilišta, industriju i donostitelje političkih odluka, što je i cilj ovog projekta koji se provodi u okviru Interreg programa Italija-Hrvatska. Jedan od glavnih izazova strateškog projekta InnovaMare je povećanje učinkovitosti inovacijskih aktivnosti u područjima Plave ekonomije – povećanjem prijenosa znanja unutar područja suradnje. Zajedničkom suradnjom partnerskog konzorcija kroz projektne aktivnosti postignuti su vrlo uspješni rezultati ovog projekta. A to su razvijeni InnovaMare inovacijski ekosustav koji predstavlja Digital Innovation Hub Innovamare i Innovamare platformu za inovacije. Oni zajedno otvaraju prostor za daljnji razvoj prekogranične suradnje na području rasta plave ekonomije.

Ukupni budget projekta je 5.555.755,45 €, glavni koordinator projekta je Hrvatska Gospodarska Komora. Sveučilište u Dubrovniku je jedan od 14 partnera gdje je voditeljica izv. prof. dr. sc. Ivana Palunko, Laboratorij za Inteligentne Autonomne Sustave – LARIAT, a uz istraživače iz LARIAT-a u projekt su uključeni još i istraživači s Odjela za primjenjenu ekologiju mora.

Predhodni članakOdržana radionica “Mali-veliki moreplovci” u sklopu Festivala znanosti 2022.
Slijedeći članakDubrovačka gastronomija u sinergiji DEŠE Dubrovnik i slastičarnice Gianni