Završena dvotjedna radionica u sklopu projekta INNOSID

Radionica u sklopu Erasmus+ projekta “INNOSID – Inovativna rješenja zasnovana na novim tehnologijama za unaprjeđenje društvene uključenosti osoba s invaliditetom” održana je od 13. do 24. rujna na Sveučilištu u Dubrovniku. Studenti iz pet europskih zemalja pod vodstvom mentora dovršili su i predstavili prototipove rješenja koja mogu pomoći društvenoj uključenosti osoba s invaliditetom.

Tijekom drugog tjedna radionice predavači su, kao eksperti u području novih tehnologija s kojima se bave, opisali i predstavili načine primjene u različite svrhe s naglaskom na primjenu u poboljšanju društvene uključenosti osoba s invaliditetom. Prvo predavanje  drugog tjedna o osnovama strojnog učenja održao je profesor Krunoslav Žubrinić sa Sveučilišta u Dubrovniku (UNIDU). Nastavak predavanja, s naglaskom na praktičnu primjenu strojnog učenja, predstavio je profesor Mario Miličević, također s UNIDU-a.

U nastavku radionice profesorice Marianna Zichar i Ildiko Papp, sa Sveučilišta u Debrecenu, predstavile su zanimljivosti i primjene 3D printanja. Studenti su potom izradili vlastite 3D modele koji su se naposljetku isprintali na 3D printeru. Ovim putem zahvaljujemo Zajednici tehničke kulture Dubrovnik koji su nam ustupili printer na korištenje.

Zanimljivu prezentaciju održala je Ana Kešelj, asistentica u nastavi s UNIDU-a, iz područja holografskih tehnologija. Nakon kratkog uvodnog dijela, studenti su izradili vlastite holograme te uz pomoć mobilnog uređaja i laptopa oživjeli objekte u holografskom svijetu.

Nakon niza predavanja iz tehničkog područja uslijedilo je predavanje Dinke Vuković, predsjednice Hrvatske zajednice za Down sindrom, koja je opisala prepreke i izazove na koje nailaze osobe sa sindromom Down te kako se suočavaju s njima. S ovim predavanjem studentima je predstavljena jedna od mnogobrojnih ciljnih skupina kojima se može unaprijediti način življenja primjenom tehnologije s naglaskom na nove tehnologije, što je i bio fokus radionice. 

Nakon predavanja stručnjaka, studenti su predstavili prototipove rješenja na kojima su radili u timovima tijekom cijelog trajanja radionice. Svaki tim je imao priliku iskusiti rad u multikulturalnom okruženju – u timu su sudjelovali studenti iz različitih zemalja (Španjolske, Mađarske, Portugala i Hrvatske). Predstavnici timova su na završnim prezentacijama predstavili studije slučaja kojim su se bavili, kako su ga razradili te naposljetku kakav prototip su razvili. Nakon niza jako dobrih prezentacija, komisija je morala izdvojiti grupu s najboljom prezentacijom i razvijenim prototipom.  

Organizatori zahvaljuju predavačima na zanimljivim izlaganjima koja su upotpunili s praktičnim primjenama. Također, zahvaljuju i svim studentima na sudjelovanju u nadi da će obogaćeni znanjem o novim tehnologijama i društvenoj uključenosti osoba s invaliditetom, prenijeti nova saznanja svojim kolegama i poznanicima s kojima se susreću u svakodnevnom životu.

Predhodni članakPredstavljena Studija postojećeg stanja maslinarstva i uljarstva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji
Slijedeći članakPredstavljanje knjige „Povijest interneta u Hrvatskoj: Izvorišta i prvo desetljeće“