Gimnazijalci na radionici uz 750 godina statuta

Sveučilište u Dubrovniku – Studij „Povijest Jadrana i Mediterana“ i Gimnazija Dubrovnik, u okviru programa obilježavanja 750 godina Statuta grada Dubrovnika, organizirali su radionicu Formalno-pravne osobitosti obiteljskih odnosa. Sudjelovali su učenici 2. razreda Gimnazije Dubrovnik uz vodstvo i mentorstvo prof. Tamare Spajić.

Riječ je o drugoj radionici u obljetničkoj godini Statuta na kojoj su profesorice Jasenka Maslek i Minela Fulurija Vučić učenicima nastojale približiti Statut kao temelj pravnog poretka i simbol dubrovačke državnosti kroz njegove izričajne i jezično-konstruktivne kao i formalno-pravne osobitosti. Nakon uvodnih pojašnjenja i uvođenja u temelje pravnog poretka, dubrovačkim je gimnazijalcima na primjerima odredbi Četvrte knjige Statut predstavljen kao izvor za istraživanje analiziranjem obiteljskih odnosa u srednjem vijeku i način na koji su bili definirani Statutom.

Nastavnica latinskog jezika Gimnazije Dubrovnik Tamara Spajić prikazala je tekstove iz 3. i 4. knjige Statuta s istaknutim riječima srednjovjekovnog latiniteta. Potom je uslijedio interaktivni kviz preko platforme Kahoot te analiza odgovora uz nagrade najuspješnijima.

Radionica je organizirana uz potporu Grada Dubrovnika, Državnog arhiva u Dubrovniku, Turističke zajednice grada Dubrovnika i Dubrovačke baštine.

Predhodni članakErasmus+ KA107 natječaj za mobilnost osoblja – Ekvador
Slijedeći članakIzvanredni ispitni rokovi – studeni, akademska 2022./2023. godina